Ο κύριος Στέφανος Θ. Τσιτομενέας, δρ. Φυσικός, Ηλεκτρονικός & Ραδιοηλεκτρολόγος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και Ομότιμος Καθηγητής του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα (ΤΕΙ Πειραιά), παραχώρησε στο onpodium.gr την παρουσίασή του με τίτλο «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ», καθώς και τη δισέλιδη περίληψη της ομιλίας του σε θερινό σχολείο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στην Καρδαμύλη.
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του κύριου Τσιτομενέα. Στη συνέχεια, ακολουθεί σε pdf ολόκληρο το κείμενο.
«Η κατάκτηση του διαστήματος με επανδρωμένες διαπλανητικές αποστολές μεγάλης διάρκειας και με τεράστιες ταχύτητες είναι προσδοκίες που ανήκουν στο πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας»
«… η τεράστια ηλιακή έκλαμψη του Αυγούστου 1972 που είχε θανατηφόρες τιμές ακτινοβολίας, η οποία ευτυχώς συνέβη στο μεσοδιάστημα μεταξύ των σχετικά ριψοκίνδυνων σεληνιακών αποστολών Apollo 16 (Απρίλιος) & Apollo 17 (Δεκέμβριος)»
«… αναπόφευκτη η μόνιμη έκθεση του διαστημοπλοίου σε διεισδυτικές ιονίζουσες ακτινοβολίες (νετρόνια, ακτίνες γ κλπ) που πρέπει να αναμένεται ότι θα προκαλέσουν ραδιενεργό μόλυνση των τροφίμων και των φαρμάκων του σκάφους…»
«… μέσα σε λίγα λεπτά διαστημικής πορείας μπορεί να αλλάξουν ραγδαία ο τύπος και η ένταση της ιονίζουσας ακτινοβολίας με καταστροφικές συνέπειες για την επανδρωμένη αποστολή»
«… η τριαντάχρονη γυναίκα αστροναύτης έχει μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια αποστολής (δηλαδή συνεχούς έκθεσης) τις 54 ημέρες και ο άνδρας τις 91 ημέρες, ενώ μια πενηνταπεντάχρονη μπορεί να εκτεθεί επί 159 ημέρες και ο άνδρας 268 ημέρες. Υπάρχουν βέβαια και οι εθελοντικές υπερβάσεις από Ρώσους κοσμοναύτες, για την εξαγωγή πορισμάτων της διαστημικής ιατρικής…»
«Οι επανδρωμένες βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη πρέπει να είναι υπόγειες, για την προστασία των αποστολών από την προσπίπτουσα και από την εδαφική ακτιβολία»
«… θεωρητικά και πρακτικά είναι προτιμότερο οι σχεδιασμοί των αποστολών να περιλαμβάνουν και την μετάβαση χωρίς επιστροφή»
Το onpodium.gr ευχαριστεί θερμά τον δρ. Στέφανο Τσιτομενέα για την παραχώρηση του υλικού.
A 2017-Human in space