Thursday, November 30, 2023

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο...

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα...

Μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το βιβλίο περιέχει συνολικά 150 μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου,...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης...

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την...

Κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην εποχή...

Φιλοξενούμε σήμερα στο onpodium.gr-The art of sharing knowledge, την κ. Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρο...
ΑρχικήΕπιλογή ΣυντάκτηΜεγάλο αφιέρωμα στο...

Μεγάλο αφιέρωμα στο Ενυδρείο Κρήτης (συνέντευξη, ebook, φωτογραφίες, βίντεο)

Συνέντευξη της κ. Ασπασίας Στεριώτη, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας, Υπεύθυνης Ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο

Επιμέλεια ερωτήσεων & Δημιουργία ebook: Σωτήριος Γ. Μάιπας

Πατήστε εδώ για το ebook (To link θα το βρείτε ξανά στη συνέχεια).

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το άνοιγμα του αρχείου (epub), μπορείτε να δείτε σχετικές οδηγίες εδώ.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της συνέντευξης, προτιμήθηκε η δημοσίευσή της σε ebook, ούτως ώστε να είναι πιο άνετη η ανάγνωσή της. Όποια εφαρμογή για ανάγνωση ebook χρησιμοποιείτε (τα αρχεία ανοίγουν αυτόματα, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο επιπλέον λογισμικό), η εφαρμογή θα θυμάται σε ποια σελίδα είχατε σταματήσει την προηγούμενη φορά που ανοίξατε το συγκεκριμένο αρχείο. Επιπλέον, στις ρυθμίσεις της εφαρμογής που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να ρυθμίσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς, να αλλάξετε τη γραμματοσειρά, να επιλέξετε μαύρο φόντο – άσπρα γράμματα κτλ.

Για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός ογκώδους αρχείου, τo ebook δεν περιλαμβάνει τα δύο ακόλουθα βίντεο:

Επιλεγμένα σημεία της συνέντευξης της Δρ. Ασπασίας Στεριώτη και φωτογραφικό αφιέρωμα.

“Το Ενυδρείο Κρήτης […] βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κρήτης, στο χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης των Γουρνών

[…] άνοιξε την πόρτα του στο κοινό το Δεκέμβριο του 2005.

[…] Μέσα σε αυτήν την γκάμα των κατεψυγμένων τροφών, υπάρχουν κατηγορίες αλιευμάτων που θεωρούνται τροφές πολυτελείας (γαρίδα και ψύχα μυδιών), όπως έχουν χαρακτηριστεί από τη Διεύθυνση Εμπορείου του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτές έχουν υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (24%) ενώ υπάρχουν τροφές όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός, η γόπα, το καλαμάρι με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (13%).

Στο Ενυδρείο φιλοξενούνται περισσότερα από 250 είδη ψαριών και ασπονδύλων, αλλά με την πάροδο των χρόνων, μέσα στις δεξαμενές, απαντώνται και πολλοί άλλοι οργανισμοί […]

Οι καρχαρίες κατέχουν την πρώτη θέση και, σίγουρα, είναι το πιο εντυπωσιακό ζωντανό έκθεμα, αλλά δεν υστερούν οι μέδουσες, οι ιππόκαμποι, οι σμέρνες, οι χελώνες κ.ά.. Οι μικροί επισκέπτες εντυπωσιάζονται, φυσικά, από τα νεαρά άτομα του ψαριού κλόουν ή το ενήλικο άτομο του είδους (γνωστό ως Nemo) μαζί με την αχώριστη φίλη του (Dory), μιας και συνδέονται με την ταινία «Ψάχνοντας το Νέμο» που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα παιδιά.

Είναι γνωστή η είσοδος των τροπικών/αλλόχθονων οργανισμών στη Μεσόγειο μέσω του Καναλιού του Σουέζ (Λεσσεψιανοί μετανάστες), καθώς και η συγκεκριμένη πορεία/διαδρομή που ακολουθούν και που ταυτίζεται με την κίνηση των ρευμάτων (υδρολογία) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρχικά, θα εμφανιστούν γύρω από την έξοδο του Καναλιού, στη συνέχεια θα κινηθούν προς το Λίβανο και τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας, θα περάσουν από την Κύπρο κατευθυνόμενα προς τη Ρόδο και εν συνεχεία στην Κρήτη ακολουθώντας τα ρεύματα. Η υδρολογία της Ανατολικής Μεσογείου είναι αυτή που περιγράφεται (με κάποιους μικρούς κυκλώνες σε ορισμένα σημεία) και παίζει σημαντικό ρόλο στη διασπορά των ξενικών ειδών.

[…] Ο λαγοκέφαλος αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα, μεγαλύτερο και από τη ζημιά που προκαλούν τα θαλασσια θηλαστικά (δελφίνια, φώκιες). ‘Εχει αλιευθεί με δίχτυα άτομο μεγέθους μεγαλύτερο των 5 κιλών σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή στα Βόρεια της Κρήτης (Νομός Ηρακλείου μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου).

[…] Το φαγκρί γεννιέται θηλυκό – όταν εκκολάπτεται απ’ το αυγό είναι θηλυκού γένους, μετά το 5ο-6ο έτος της ηλικίας του, μετατρέπεται σε αρσενικό και γι’ αυτό λέγεται πρωτόγυνο (πρώτα θηλυκό). Η τσιπούρα αποτελεί αντίθετη περίπτωση, γεννιέται αρσενική και μετά το 3ο-4ο έτος της ηλικίας της γίνεται θηλυκή – είναι η περίπτωση του πρωτανδριτισμού (πρώτανδρο είδος).

Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του ψαριού κλόουν (clownfish). Η σύνθεση του πληθυσμού περιλαμβάνει το θηλυκό άτομο και γύρω από αυτό ένα δορυφόρο από μικρότερα άτομα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι αρσενικού γένους και τα υπόλοιπα παραμένουν ανώριμα. Αν για κάποιο λόγο το θηλυκό χαθεί (ψοφήσει, θηρευτεί κ.ά.), το μεγαλύτερο (αρσενικό) – το κυρίαρχο από τα άτομα-δορυφόρους του θηλυκού –  μετατρέπεται σε θηλυκό, ώστε να εξασφαλιστεί η διαιώνιση του είδους.

[…] Σήμερα, 28 χρόνια μετά την αλιεία τους [αναφέρεται στα φαγκριά]  παραμένουν σε δεξαμενή του Ενυδρείου, όπου δυνητικά μπορούν να ζήσουν πολύ περισσότερο. Η μακροβιότητά τους συνδέεται με τις ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης […]

Όταν το Ενυδρείο προμηθεύτηκε τους καρχαρίες (2005), το κόστος αγοράς ήταν 12.500 ευρώ/άτομο. Στο ποσό αυτό, έπρεπε να προστεθεί το κόστος της μεταφοράς και της ασφάλειας. Ήταν μια σημαντική επένδυση για το Ενυδρείο.

[…] ένα σημαντικό πρόβλημα ανορεξίας που παρουσιάστηκε στους σταχτοκαρχαρίες κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του Ενυδρείου. Ίσως ακούγεται αστείο, αλλά η περίοδος ανορεξίας που πέρασαν ήταν πολύ ανησυχητικό γεγονός […]

Οι οργανισμοί τρέφονται συντηρητικά χωρίς να υποσιτίζονται ενώ εφαρμόζεται μια ημέρα «νηστείας», ως μια μορφή αποτοξίνωσης.

Στην  περίπτωση της ασθένειας [αναφέρεται στα δελφίνια που εκβράζονται], το άρρωστο άτομο απομακρύνεται από το ίδιο το κοπάδι για λόγους προστασίας, προκειμένου να μην μεταδοθεί η ασθένεια σε άλλα άτομα του είδους ή για να μην καθυστερεί στις μετακινήσεις το υπόλοιπο κοπάδι. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο χειρισμό αυτών των περιστατικών και να χρησιμοποιεί γάντια για λόγους προστασίας […]”

Πατήστε εδώ για το ebook.

Το onpodium.gr ευχαριστεί θερμά τη Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας Ασπασία Στεριώτη, Υπεύθυνη Ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης, για το χρόνο της και για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας.

Φωτογραφικό αφιέρωμα

Πατήστε εδώ για το ebook.

Εάν αντιμετωπίσετε πρόβλημα με το άνοιγμα του αρχείου, βρείτε σχετικές οδηγίες εδώ.

Continue reading

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο βιβλίο από τη Μαργαρίτα Κεφαλάκη

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα βιβλίο με ποίηση, ένα βιβλίο με σκέψεις και στιγμές δημιουργίας, ένα βιβλίο που, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του, περιέχει λόγια, σκέψεις, ποίηση, τραγούδια, που αναζητούν...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης πολύ επιβαρυμένων περιοχών

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την απορρύπανση περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από περιβαλλοντικούς και επικίνδυνους για την υγεία ρύπους. Καθιερώθηκε από το Κογκρέσο μέσω της νομοθετικής πράξης CERCLA (Comprehensive Environmental Response,...

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: 10+1 facts

Συγκεντρώσαμε 10+1 facts για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία έχουν έρθει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα για τις επιπτώσεις τους στην υγεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά ήδη υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν, στερώντας τους το...