Tuesday, December 10, 2024

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας

Παρουσίαση-αξιολόγηση του «Η επιστημονική...

Ένα πολύ ποιοτικό βιβλίο, με υψηλή διαχρονική αξία που θα το αγαπήσουν οι...

Πολιτικές της ηθικής στην...

Η κ. Μαδιανού έχει αποτυπώσει την εμπειρία της σε ένα πληρέστατο έργο, το...

Γυναίκες της Επιστήμης: 50...

Ανακαλύψτε τις προσωπικές ιστορίες σπουδαίων γυναικών της επιστήμης, γνωρίστε τις επιστήμες μέσα από...

Παρουσίαση – αξιολόγηση του...

Ένα ακόμα πολύ ποιοτικό βιβλίο από τις Εκδόσεις Πατάκη, το οποίο σας προσκαλεί...
ΑρχικήΜουσείαΜουσείο Γ. Γουναρόπουλου,...

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, Δήμος Ζωγράφου Αττικής

Ο Γεώργιος Γουναρόπουλος (1889-1977) υπήρξε πρωτοποριακός εκπρόσωπος του ελληνικού μοντερνισμού και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες ζωγράφους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο γιός του καλλιτέχνη, Ηλίας Γουναρόπουλος, δώρισε το σπίτι του πατέρα του στο Δήμο Ζωγράφου, ώστε να μετατραπεί στο μουσείο που είναι σήμερα. Εκτός από την οικία του ζωγράφου με τα έπιπλα και ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα και βιβλία, δωρίστηκαν επίσης και 40 ζωγραφικά έργα του.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο κτήριο, ώστε από σπίτι και ατελιέ να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου το 1979. Το 1993 κατασκευάστηκε δίπλα στο Μουσείο τριώροφο κτήριο, το οποίο αποτελεί το «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού» του Δήμου Ζωγράφου. Στο νέο κτήριο, υπάρχουν τρεις μεγάλες αίθουσες: η αίθουσα Γουναρόπουλου» στο ισόγειο, «Γιώργου Παυλάτου» στο υπόγειο και «Στρατή Τσίρκα» στον πρώτο όροφο, όπου εκτίθενται σπάνιο εκδοτικό υλικό του Στρατή Τσίρκα. Το «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού» θεωρείται ενιαίο συγκρότημα με το Μουσείο Γουναρόπουλου και μπορεί να υποστηρίξει εκθέσεις, διαλέξεις και πλήθος πολιτισμικών δρώμενων.

Το συγκρότημα στο σύνολό του αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με πρόεδρο τον εκάστοτε δήμαρχο του Δήμου Ζωγράφου (την τρέχουσα περίοδο, πρόεδρος είναι η κυρία Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου) και ισόβιο μέλος το μεγάλο δωρητή, κύριο Ηλία Γουναρόπουλο, ο οποίος ασχολείται ενεργά με το σύνολο του έργου του πατέρα του και με τη συντήρησή του. Το συγκρότημα βρίσκεται στην οδό Γ. Γουναροπούλου 6 στα Άνω Ιλίσια στην Αθήνα (πατήστε εδώ για να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου) και η είσοδος σε αυτό είναι δωρεάν.

Το μουσείο «Γ. Γουναρόπουλου» (G. Gounaropoulos Museum), από το 2017, αποτελεί μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ARTIST’S STUDIO MUSEUM NETWORK, το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη των εγκαταστάσεων στις οποίες έζησαν και δημιούργησαν μεγάλοι ζωγράφοι.

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφίες από το χώρο του Μουσείου (φωτογράφος: Κάλλη Μπέλλου).

Τα έργα του Γουναρόπουλου αναπαριστούν ρευστές φιγούρες με έντονο συμβολισμό, ποιητική χροιά και μια ιδιαίτερη ζωντάνια που αιχμαλωτίζουν αμέσως το βλέμμα και τη σκέψη του επισκέπτη της έκθεσης. Ο τρόπος με τον οποίο τα έργα ταιριάζουν αρμονικά με το χώρο στον οποίον εκτίθενται προκαλεί θαυμασμό και αποτελεί δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς των υπεύθυνων του μουσείου.

Δείτε παρακάτω την προσωπογραφία του ζωγράφου και τέσσερα ακόμη έργα του (φωτογραφίες: Γιάννης και Μιχάλης Κατούφας).

Το παλαιότερο έργο της έκθεσης του Μουσείου είναι η προσωπογραφία της συζύγου του ζωγράφου, κυρίας Μαρίκας Γουναροπούλου, το οποίο δημιουργήθηκε το 1931 (βλ. εικόνα στη συνέχεια, φωτογραφία: Γιάννης και Μιχάλης Κατούφας). Στην έκθεση υπάρχουν δύο πιο σύγχρονοι πίνακες (1976) και τα υπόλοιπα έργα χρονολογούνται μεταξύ αυτών των δύο ετών.

Παλαιότερα έργα του ζωγράφου, από την περίοδο του Παρισιού (1919-1931), μπορεί να αναζητήσει κανείς στην Εθνική Πινακοθήκη. Έργα του φιλοξενούνται επίσης στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στη συλλογή «Κατσίγρα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και σε ιδιωτικές συλλογές.

Ένα εντυπωσιακό και σημαντικό έργο του Γ. Γουναρούπουλου κοσμεί την αίθουσα συνεδρίων του ΔΣ του Δήμου Αθηναίων στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά (τοιχογραφία που ξεπερνά τα 110 τμ και αναπαριστά την ιστορία της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι το 1940, βλ. εικόνα στη συνέχεια, πατήστε εδώ για το σχετικό αφιέρωμα). Επίσης, ο Γ. Γουναρόπουλος ασχολήθηκε και με τη θρησκευτική ζωγραφική, μένοντας πάντα πιστός στη δική του μοντέρνα τεχνοτροπία, δημιουργώντας μοναδικές αγιογραφίες για τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Βόλου.

Στην ηλικία των 80 ετών, ο μεγάλος ζωγράφος, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του που δεν του επέτρεπε να ασχολείται εντατικά με την πολύ απαιτητική ελαιογραφία, ωθούμενος από το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα του καινοτομεί και δημιουργεί εντυπωσιακά έργα με κάρβουνο και κραγιόνια.

Πέρα από τη μόνιμη συλλογή που φιλοξενείται στην οικία του Γεωργίου Γουναρόπουλου, το Μουσείο διοργανώνει, μεταξύ άλλων, λογοτεχνικές και ποιητικές βραδιές, ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφικά οδοιπορικά και πλήθος ομιλιών. Την τρέχουσα περίοδο στο ισόγειο του νέου κτηρίου φιλοξενείται η έκθεση «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, 70 ΧΡΟΝΙΑ», στην οποία παρουσιάζεται σε μορφή κόμικς η ιστορία του δήμου. Το βιβλιαράκι με το σύνολο του εικονογραφημένου έργου, σε μια έγχρωμη και πολύ ποιοτική έκδοση, μπορείτε να το παραλάβετε δωρεάν από το χώρο της έκθεσης.

Το Μουσείο Γουναρόπουλου επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων και δέχεται ετησίως περισσότερους από 1000 μαθητές από διαφορετικούς δήμους της Αθήνας. Τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και, μέσω των προσεχτικά επιλεγμένων διαδραστικών και διαθεματικών προγραμμάτων, αναπτύσσουν τα αισθητικά τους κριτήρια, τη φαντασία τους και τις ευαισθησίες τους.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου φροντίζουν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών και ειδικά για τα παιδιά διοργανώνονται πρωτότυπες εκδηλώσεις, όπως η πολύ ιδιαίτερη και πετυχημένη έκθεση «ΑΠΟ ΤΗ ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ», στην οποία παρουσιάστηκαν πίνακες, εγκαταστάσεις, ταινίες, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα εμπνευσμένα από τον κόσμο που έχει δημιουργήσει ο Ευγένιος Τριβιζάς για τα παιδιά. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από τις 20 Νοεμβρίου 2013 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014 και δέχτηκε περισσότερους από 4700 επισκέπτες.

Τη συνολική προσπάθεια του Μουσείου Γουναρόπουλου την έχουν αγκαλιάσει οι κάτοικοι του Δήμου Ζωγράφου από τις πολύ μικρές μέχρι τις μεγάλες ηλικίες. Στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να δείτε ένα στιγμιότυπο από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στα πλαίσια της έκθεσης για τα 70 χρόνια του Δήμου Ζωγράφου από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Ζωγράφου (ΟΠΙΖΩ). Η συμμετοχή των ηλικιωμένων δημοτών και η ανάγκη τους να μεταδώσουν τις εμπειρίες και να χαρίσουν απλόχερα γνώσεις στους νεότερους παρευρισκομένους ήταν συγκινητική.

Και όσον αφορά το μικρότερο σε ηλικία κοινό, το πολύ μικρότερο για την ακρίβεια, ας κλείσουμε αυτό το αφιέρωμα με τα λόγια δύο παιδιών που βρίσκονται στην αφίσα στην είσοδο του μουσείου. Για προφανείς λόγους εστιάσαμε περισσότερο στο σχόλιο στα δεξιά!

* Αν και τα παιδιά τώρα θα είναι ενήλικες, προτιμήθηκε να καλυφθούν τα πρόσωπά τους όπως συμβαίνει με όλα τα παιδιά που τυχαίνει να φαίνονται σε άρθρα του onpodium.gr

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στα δύο κτήρια του συγκροτήματος.

 

Το onpodium.gr ευχαριστεί θερμά την κυρία Διονυσία Γιακουμή, ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια του Μουσείου Γ. Γουναροπούλου για την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου.

Οι φωτογραφίες στις οποίες δεν αναφέρεται το όνομα του φωτογράφου, λήφθηκαν από και για λογαριασμό του onpodium.gr

Επιμέλεια κειμένου: Μάιπας Γ. Σ.

Continue reading

Παρουσίαση-αξιολόγηση του «Η επιστημονική συγγραφή στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα», Liba Taub, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ένα πολύ ποιοτικό βιβλίο, με υψηλή διαχρονική αξία που θα το αγαπήσουν οι λάτρεις της επιστημονικής συγγραφής και όχι μόνο! Αξιολόγηση (video) από τον Σωτήριο Γ. Μάιπα (sgmaipas.com) για το onpodium.gr. https://youtu.be/UKHMKcisr9g Η βαθμολογία μας: 4.6/5 #books #book #vivlio #bookvideo #bookreview #diavazo #greekbooks...

Πολιτικές της ηθικής στην ανθρωπολογία: Κριτικές γενεαλογίες των κωδίκων δεοντολογίας, Δήμητρα Γκέφου-Μαδιανού, Εκδόσεις Πατάκη

Η κ. Μαδιανού έχει αποτυπώσει την εμπειρία της σε ένα πληρέστατο έργο, το οποίο περιλαμβάνει όλη την έως τώρα «διαδρομή» της ηθικής στην ανθρωπολογία. Διαβάζοντας το βιβλίο, θα ανακαλύψετε, μεταξύ άλλων μια σκοτεινή πλευρά της επιστήμης, ειδικά στην περίπτωση που...

Γυναίκες της Επιστήμης: 50 ατρόμητες πρωτοπόροι που άλλαξαν τον κόσμο, Rachel Ignotofsky, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ανακαλύψτε τις προσωπικές ιστορίες σπουδαίων γυναικών της επιστήμης, γνωρίστε τις επιστήμες μέσα από τα μάτια γυναικών που αγωνίστηκαν, που πάλεψαν με στερεότυπα, που αναγκάστηκαν να δημοσιεύουν εργασίες με ανδρικά ψευδώνυμα, που τα κατάφεραν και διέλυσαν τα στερεότυπα και έμειναν...