Thursday, November 30, 2023

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο...

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα...

Μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το βιβλίο περιέχει συνολικά 150 μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου,...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης...

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την...

Κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην εποχή...

Φιλοξενούμε σήμερα στο onpodium.gr-The art of sharing knowledge, την κ. Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρο...

Enfield 8000: Μηδέν ρύπανση, μηδέν θόρυβος από τη Σύρο του 1970: Το μέλλον της αυτοκίνησης έχει ελληνικές ρίζες;

Enfield 8000: Ένας ακόμη θησαυρός του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης

Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 12 Μαΐου 2000 και φιλοξενεί εκθέματα από τους τελευταίους δύο αιώνες, με τα περισσότερα να αποτελούν δωρεές ιδιωτών. Στο χώρο φιλοξενούνται κατά μέσο όρο 3 περιοδικές εκθέσεις το χρόνο και πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ντοκιμαντέρ.

Ο επισκέπτης του μουσείου ταξιδεύει στα πρώτα βήματα της ναυπηγικής ιστορίας της Σύρου, στην τυπογραφία και την κλωστοϋφαντουργία εκείνης της εποχής, γνωρίζει τη μεταλλευτική ιστορία της Σερίφου, θαυμάζει ιστορικής σημασίας ασπρόμαυρες φωτογραφίες, εφημερίδες και βιβλία, όπως ένα εγχειρίδιο ελληνικής γραμματικής του 1871, επιστολές, συμβόλαια αλλά και ομοιώματα πλοίων, εργαλεία και σκεύη. Το παλαιότερο έκθεμα είναι μία κολώνα του 1829 από την Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου της Σύρου. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000, το οποίο είναι και το νεότερο έκθεμα του μουσείου (1970).

Το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου κατέχει σημαντική θέση στο νησί, αποτελώντας μουσείο επιρροής (museum of influence), συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για θέματα που αφορούν και τους φοιτητές (π.χ. για την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών) και φιλοδοξεί να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές του μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στα άμεσα σχέδια, συγκαταλέγεται η φιλοξενία ακόμα περισσότερων περιοδικών εκθέσεων ίδιας ιστορικής σημασίας σαν την περιοδική έκθεση που φιλοξένησε πρόσφατα (16/7 – 30/9/2018), η οποία είχε τίτλο «Πατρίς»: Απολεσθέν το 1868, 150 Χρόνια. Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε ένα ενημερωτικό βίντεο για το εμπορικό ατμόπλοιο «Πατρίς» και να δείτε και σχετικό φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψή μας στο μουσείου.

Σίγουρα, τα κανόνια που είχε το εμπορικό πλοίο προκαλούν εντύπωση, αλλά για την εποχή εκείνη, αυτό ήταν φυσιολογικό, εξαιτίας της ανάγκης προστασίας από τις επιθέσεις των πειρατών.

Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι η χαρακτηριστική ρόδα (μόνιμο έκθεμα) που υπάρχει έξω από το Βιομηχανικό Μουσείο ανήκει στο συγκεκριμένο ατμόπλοιο.

Enfiled 8000: Μηδέν ρύπανση, μηδέν θόρυβος

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της φωτογραφίας (Enfield 8000) κατασκευάστηκε στο «Νεώριον της Σύρου» (υπό τη διεύθυνση του Γουλανδρή) τη δεκαετία του 1970 και η εμπορική εκμετάλλευσή του έγινε από αγγλική εταιρεία. Στην Αγγλία πουλήθηκαν 123 τέτοια αυτοκίνητα και κυκλοφόρησε και ένας συγκεκριμένος αριθμός (άγνωστος) στη Σουηδία. Είναι ακόμη λειτουργικό, αλλά προφανώς η ισχύς του είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ωστόσο, εάν οι συνθήκες είχαν επιτρέψει στο Γουλανδρή να αναπτύξει τα σχέδιά του, ενδεχομένως η Ελλάδα να κατείχε σήμερα μία αξιόλογη θέση στη σύγχρονη παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης έχει πολύ υψηλή επισκεψιμότητα ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού, του Πάσχα και την περίοδο των μαθητικών εκδρομών. Το εισιτήριο κοστίζει μόλις 2 ευρώ (1,5 ευρώ για τους φοιτητές, δωρεάν για ΑμεΑ, ανέργους). Επιπλέον, είναι πλήρως προσβάσιμο για ΑμεΑ. Κύριος χρηματοδότης του μουσείου είναι ο Δήμος Σύρου.

Το onpodium.gr ευχαριστεί το Δήμαρχο Σύρο κ. Γεώργιο Μαραγκό και τον Αν. Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Πέτρο Βακόνδιο,  για την επικοινωνία και την άδεια για την πραγματοποίησή αυτού του αφιερώματος.

Επιπλέον, ο υπογράφων του κειμένου ευχαριστεί θερμά τον κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο, υπεύθυνο των μουσείων του Δήμου, για τις συναντήσεις που είχαμε κατά την παραμονή μας στη Σύρο και για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας.

Continue reading

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο βιβλίο από τη Μαργαρίτα Κεφαλάκη

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα βιβλίο με ποίηση, ένα βιβλίο με σκέψεις και στιγμές δημιουργίας, ένα βιβλίο που, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του, περιέχει λόγια, σκέψεις, ποίηση, τραγούδια, που αναζητούν...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης πολύ επιβαρυμένων περιοχών

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την απορρύπανση περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από περιβαλλοντικούς και επικίνδυνους για την υγεία ρύπους. Καθιερώθηκε από το Κογκρέσο μέσω της νομοθετικής πράξης CERCLA (Comprehensive Environmental Response,...

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: 10+1 facts

Συγκεντρώσαμε 10+1 facts για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία έχουν έρθει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα για τις επιπτώσεις τους στην υγεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά ήδη υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν, στερώντας τους το...