Εξασθενές χρώμιο και κοβάλτιο σε δερμάτινα προϊόντα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γνωρίζατε ότι τα δερμάτινα προϊόντα που αγοράζετε ενδέχεται να περιέχουν τους επικίνδυνους για την υγεία παράγοντες: εξασθενές χρώμιο και κοβάλτιο;

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Δανίας μελέτησε δερμάτινα προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία, με βασικότερη χώρα προέλευσης την Ιταλία, όπως υποδήματα ενηλίκων και ανηλίκων, ζώνες, τσάντες, γάντια και λουράκια ρολογιών.

Σε αρκετά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν εξασθενές χρώμιο και κοβάλτιο, τα οποία όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα είναι πιθανόν να προκαλέσουν σημαντικές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως δερματίτιδες, αλλά και να αυξήσουν την ευαισθησία του ατόμου σε υποτιθέμενη νέα έκθεση.

Το πρόβλημα με το χρώμιο ήταν γνωστό και γίνονταν σχετικοί έλεγχοι τήρησης ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου, αλλά την ύπαρξη του κοβαλτίου την αγνοούσαν τόσο οι κατασκευαστές όσο και οι πωλητές! Εννοείται προφανώς και οι καταναλωτές.

Το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά έρχονται σε επαφή με το δέρμα για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και το ότι συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως ο ιδρώτας, μπορούν να προκαλέσουν τη «μετανάστευση» αυτών των παραγόντων από το δερμάτινο προϊόν προς το δέρμα του χρήστη τους, δημιουργούν ανησυχίες και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε το report της δανέζικης υπηρεσίας περιβάλλοντος, το οποίο δημοσιεύθηκε πέρυσι. Η αναδημοσίευση εδώ γίνεται με σχετική άδεια. Αξίζει τον κόπο να το ξεφυλλίσετε.

[Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την προβολή ή για ευκολότερη ανάγνωση, πατήστε το κουμπάκι μετάβασης σε προβολή πλήρους οθόνης (το κουμπί με τα βελάκια που δείχνουν προς τις τέσσερις γωνίες)]

978-87-7038-105-5

Στοιχεία αρχικής πηγής:

Danish Environmental Protection Agency, Ministry of Environment and Food of Denmark

Chromium VI and cobalt in leather goods: Control of chromium and risk evaluation of cobalt

Survey of chemical substances in consumer products, No. 177

September 2019

https://mst.dk/service/publikationer/publikationsarkiv/2019/sep/chromium-vi-and-cobalt-in-leather-goods/

Για το αρχείο pdf, όπως εμφανίζεται στον ιστότοπο του Danish EPA, μπορείτε να πατήσετε απευθείας στο παρακάτω link:

https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2019/09/978-87-7038-105-5.pdf

More on this topic

Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ