Sunday, July 21, 2024

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας

Η τέχνη του να...

Επιστρέφοντας στη «δράση» και στην τακτική ανανέωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας onpodium.gr-The art...

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο...

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα...

Μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το βιβλίο περιέχει συνολικά 150 μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου,...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης...

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την...
ΑρχικήΔιαγωνισμοίΝέος διαγωνισμός: Διεκδικήστε...

Νέος διαγωνισμός: Διεκδικήστε 3 βιβλία (ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΑΜΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ, ΧΑΤΣΙΚΟ – Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ, Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια)

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου από τους δύο διαγωνισμούς του onpodium.gr-The art of sharing knowledge με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του, επιστρέφουμε με το δεύτερο διαγωνισμό, στον οποίο σας χαρίζουμε τρία βιβλία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος!

Τα βιβλία αποτελούν μια ευγενική προσφορά του εκδοτικού αυτού οίκου με τη μοναδική ιστορία των 106 χρόνων στο χώρο του βιβλίου. Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια από 25/4/2018 έως και 2/5/2018 και θα κληρωθούν τα εξής τρία βιβλία:

Βιβλίο 1ης κλήρωσης: «ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΑΜΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ», Συγγραφείς: William Kamkwamba και Bryan Mealer, Εικονογράφηση: Anna Hymas, Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου, λογοτεχνία για παιδιά ηλικίας 10+ ετών

Βιβλίο 2ης κλήρωσης: «ΧΑΤΣΙΚΟ – Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ», Συγγραφέας: Prats Lluís, Εικονογράφηση: Zuzanna Celej , Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, λογοτεχνία για παιδιά ηλικίας 10+ ετών

Βιβλίο 3ης κλήρωσης: «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια», Συγγραφέας: Δρ. Σταμάτης Κριμιζής (σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη), κατηγορία βιβλίων γνώσεων για παιδιά ηλικίας 12+ ετών

Το onpodium.gr ευχαριστεί θερμά τις Εκδόσεις «Παπαδόπουλος» (ηλ. διεύθυνση, Facebook), για την ευγενική προσφορά τους και για την τιμή αυτής της νέας συνεργασίας.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, γράψτε με σχόλιο στο post του διαγωνισμού στο Facebook ποιο ή ποια βιβλία επιθυμείτε να διεκδικήσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να μας στείλετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση contests@onpodium.gr αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο ή τους τίτλους των βιβλίων που σας ενδιαφέρουν. Σας παρακαλούμε, όμως, μην στέλνετε και με τους δύο τρόπους, γιατί κάθε ένα προφίλ / ονοματεπώνυμο / διεύθυνση email δικαιούται μόνο μία συμμετοχή με έναν από τους προαναφερθέντες τρόπους.

Διάρκεια διαγωνισμού από 25/4/2018 έως και 2/5/2018 και ώρα 23:59.

Οι τυχεροί και οι επιλαχόντες θα ανακοινωθούν στις 3/5/2018.

Παρακαλούμε, διαβάστε στο τέλος του παρόντος άρθρου, όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στη διενέργεια του διαγωνισμού.

Δείτε στη συνέχεια μια σύντομη περιγραφή των τριών βιβλίων.

 

Βιβλίο πρώτης κλήρωσης

«ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΑΜΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ», Συγγραφείς: William Kamkwamba και Bryan Mealer, Εικονογράφηση: Anna Hymas, Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη, λογοτεχνία για παιδιά ηλικίας 10+ ετών

Μία ακόμα αληθινή ιστορία από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος!

Προτιμήσαμε να παραθέσουμε χωρίς καμία αλλαγή ένα τμήμα από το κείμενο του σχετικού δελτίου τύπου των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, ώστε να καταλάβετε αμέσως την ποιότητα και την αξία του βραβευμένου αυτού βιβλίου.

«[…]

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος φέρνουν περήφανα στα ράφια των βιβλιοπωλείων το εφηβικό μυθιστόρημα Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, την αξιοθαύμαστη, αληθινή ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαλάουι το 1987 και σε ηλικία 14 ετών κατόρθωσε να κατασκευάσει μόνος του μια ανεμογεννήτρια που έμελλε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής της οικογένειας και των συγχωριανών του, σε μια χώρα όπου πρόσβαση σε καθαρό νερό και ηλεκτρικό έχει μόνο το 2% του πληθυσμού της.

Επισημαίνοντάς μας αρχικά πως το Μαλάουι είναι ένας τόπος όπου επικρατούσε η μαγεία και οι προκαταλήψεις, ο Καμκγουάμπα, που έγραψε το βιβλίο σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μπράιαν Μίλερ, ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του, την οποία σημάδεψε ο λιμός που έπληξε τη χώρα του το Δεκέμβρη του 2000. Μην έχοντας την οικονομική πολυτέλεια να φοιτήσει στο γυμνάσιο (τα ετήσια δίδακτρα ανέρχονταν στα 80 δολάρια), ο συγγραφέας παρακινείται από την ακόρεστη δίψα του για μάθηση και από τον θαυμασμό του για την επιστήμη, και καταλήγει να επισκέπτεται συχνά τη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής του. Σύντομα ανακαλύπτει το βιβλίο Χρησιμοποιώντας Ενέργεια –«το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή μου», όπως γράφει χαρακτηριστικά– και σε συνδυασμό με τη μελέτη άλλων εγχειριδίων φτάνει στο σημείο να κατασκευάσει μια ανεμογεννήτρια χρησιμοποιώντας εξαρτήματα όπως σπασμένα ποδήλατα, μια πλακέτα ραδιοφώνου, παλιά αμορτισέρ, ελαστικά και άλλα. Το αποτέλεσμα ήταν να εξασφαλίσει για το σπίτι και την κοινότητά του καθαρό νερό, ηλιακή ενέργεια και φωτισμό.

[…]»

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του βιβλίου.

 

Βιβλίο δεύτερης κλήρωσης

«ΧΑΤΣΙΚΟ – Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ», Συγγραφέας: Prats Lluís, Εικονογράφηση: Zuzanna Celej , Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, Εκδόσεις, λογοτεχνία για παιδιά ηλικίας 10+ ετών

Το εν λόγω βιβλίο, το οποίο ήταν ένα από τα τρία βιβλία του διαγωνισμού που είχαμε διοργανώσει στις αρχές του μήνα, περιγράφει την ιστορία του Χάτσικο, του σκύλου που έγινε σύμβολο πίστης και αφοσίωσης.

Πρόκειται για μια πολύ συγκινητική ιστορία, βασισμένη στη σχέση που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του Καθηγητή Ουένο και του σκύλου του, Χάτσικο. Οι εικόνες της εικονογράφου Zuzanna Celej συνοδεύουν ιδανικά το βραβευμένο διήγημα του Lluìts Prats και ταξιδεύουν τους κάθε ηλικίας αναγνώστες στην εποχή της αληθινής αυτής ιστορίας.

Στη συνέχεια, θα παραθέσουμε αυτούσιο το τελευταίο κομμάτι του σχετικού Δελτίου Τύπου των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, όπου δίνονται ορισμένα ιστορικά στοιχεία για το Χάτσικο.

«[…]

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία του Χάτσικο

Ένας σκύλος ράτσας Ακίτα πλησιάζει στο τέλος της ζωής του όταν συμπληρώσει τα 10 έτη. Ο Χάτσικο έζησε 11 χρόνια και μερικούς μήνες, παρά το γεγονός πως μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του έζησε σχεδόν σαν αδέσποτο. Φαίνεται πως η υπόσχεση που είχε δώσει στο αφεντικό του να τον περιμένει να γυρίσει, ήταν πιο σημαντική από τις κακουχίες.

Το 1934 οι κάτοικοι της περιοχής Σιμπούγια ζήτησαν από τον γλύπτη Τέρου Άντο να φιλοτεχνήσει ένα άγαλμα του Χάτσικο. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, που τοποθετήθηκε στην πλατεία έξω από τον σταθμό του τρένου, έγιναν την ίδια χρόνια. Ο Χάτσικο ήταν παρών στην τελετή και πέθανε μερικούς μήνες αργότερα, στις 8 Μαρτίου του 1935.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το άγαλμα του Χάτσικο ανακυκλώθηκε. Μετά τη λήξη του πολέμου, φιλοτεχνήθηκε ένα νέο άγαλμα που φέρει την επιγραφή «Χάτσικο: Ο πιστός σκύλος».

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, στην επέτειο θανάτου του Χάτσικο, οι κάτοικοι της Σιμπούγια αποτίνουν φόρο τιμής στον πιο πιστό σκύλο αφήνοντας λουλούδια στο άγαλμά του.

Ο Χάτσικο ταριχεύτηκε και εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Τόκιο. Μέρος του σώματος του θάφτηκε δίπλα στον τάφο του καθηγητή Ουένο.

Έχουν γυριστεί δύο ταινίες εμπνευσμένες από τη ζωή του Χάτσικο: Η ιαπωνική Hachico monogatori (1987) και η αμερικανική Hachico, a dog’s story (2009) με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Γκιρ.

[…]»

Πιθανότατα οι περισσότεροι θυμάστε κάθε σκηνή της ταινίας με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και μάλλον θα θέλετε να δείξετε το trailer στα παιδιά σας, αλλά μήπως θα έπρεπε πρώτα να διαβάσουν το υπέροχο αυτό βιβλίο;

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του βιβλίου.

 

Βιβλίο τρίτης κλήρωσης

«Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια», Συγγραφέας: Δρ. Σταμάτης Κριμιζής (Σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη), κατηγορία βιβλίων γνώσεων για παιδιά ηλικίας 12+ ετών

Ένα ακόμη πρόσφατο βιβλίο από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, στο οποίο ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής (Επίτιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins), στο βιογραφικό του οποίου συναντούμε ενεργό ρόλο σε 23 διαστημικές αποστολές της NASA και της ESA, περιγράφει τη διαστημική εξερεύνηση, δίνει μικρά μαθήματα πυραυλικής επιστήμης και αποκαλύπτει την επόμενη αποστολή της NASA!

Από τις ρουκέτες του Βροντάδου, στους πυραύλους της NASA!

Ο Χιώτης Σταμάτης Κριμιζής πήρε τα πρώτα του μαθήματα πυραυλικής στο Βροντάδο της Χίου, εξαιτίας, προφανώς, του γνωστού ρουκετοπόλεμου! Είναι ο εμπνευστής της πολιτικής «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα) που έχει υιοθετήσει η NASA και, μέσα από αυτό το εξαιρετικό βιβλίο γνώσεων για παιδιά και όχι μόνο, χαρίζει τη γνώση του και την εμπειρία του.

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του βιβλίου.

 

Οδηγίες για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό

Απαντήστε με σχόλιο στο post που έχει αναρτηθεί στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώστε μας ποιο βιβλίο επιθυμείτε να διεκδικήσετε. Μπορείτε να διεκδικήσετε είτε ένα, είτε δύο, είτε και τα τρία βιβλία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στέλνοντάς μας email στην ηλεκτρονική διεύθυνση contests@onpodium.gr, σημειώνοντας εκεί το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο ή τους τίτλους των βιβλίων που σας ενδιαφέρουν.

Σε όλα τα προηγούμενα, θα απαντήσουμε. Εάν, σε κάποιο σχόλιο / μήνυμα δεν έχουμε απαντήσει μέχρι και λίγες ώρες μετά τη λήξη του διαγωνισμού, παρακαλούμε επικοινωνήστε εκ νέου μαζί μας και αποκλειστικά μέχρι τις 3/5/2018 και ώρα 12:00, υποδεικνύοντάς μας το σχόλιο ή προωθώντας το email στο οποίο δεν σας απαντήσαμε (προσοχή: όχι αποστέλλοντας νέο email, αλλά προωθώντας το ήδη απεσταλμένο, ώστε να φαίνεται πότε έγινε η πρώτη αποστολή).

Ζητούμε την κατανόησή σας για τα ακόλουθα:

– Εάν ο λογαριασμός που διατηρείτε στο Facebook δεν είναι το ονοματεπώνυμό σας (π.χ. είναι κάποιο ψευδώνυμο, κάποιο τοπωνύμιο κ.ά.) και δεν επιθυμείτε να μας αποκαλύψετε (εφόσον κερδίσετε) το πραγματικό σας όνομα, ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε για την αποστολή/παραλαβή του δώρου σας, παρακαλείσθε να μη δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό.

– Εάν δεν επιθυμείτε να «δημοσιοποιηθεί» η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό, μπορείτε να επιλέξετε τη συμμετοχή μέσω email. Στην περίπτωση που ο νικητής είναι από τη λίστα των emails, θα αναφερθούν σε σχετικό σχόλιο στη σελίδα μας στο Facebook μόνο τα αρχικά του ονοματεπώνυμού του, αλλά στον εκδοτικό οίκο θα δοθεί ολόκληρο το ονοματεπώνυμό του. Απόλυτη «μυστικότητα» δεν γίνεται να υπάρξει, καθώς μεσολαβούν πολλοί φορείς (π.χ. εκδοτικός οίκος, ταχυδρομικές υπηρεσίες).

– Κάθε ένα προφίλ, κάθε μία διεύθυνση email και κάθε ένα ονοματεπώνυμο δικαιούται μία συμμετοχή. Παρακαλούμε, μην στέλνετε ταυτόχρονα και σχόλιο και email ή/και μην στέλνετε από το ίδιο email άλλο ονοματεπώνυμο ή/και μην στέλνετε το ίδιο ονοματεπώνυμο από διαφορετικό email. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος νικητής είχε συμμετάσχει με πάνω από έναν τρόπο, το δώρο θα περνά στον πρώτο κατά σειρά επιλαχόντα. Επαλήθευση θα γίνει οπωσδήποτε, οπότε σας παρακαλούμε να μην δηλώστε μέρος περισσότερο από μία φορά.

– Εάν κάποιος κάτοικος του εξωτερικού επιθυμεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, παρακαλείται να συνεννοηθεί με οικείο του πρόσωπο, κάτοικο Ελλάδας, ώστε να υπάρχει ταχυδρομική διεύθυνση εντός της χώρας για την αποστολή του δώρου. Εάν κληρωθεί άτομο που διαμένει στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αποστολής του δώρου σε ελληνική ταχυδρομική διεύθυνση, το δώρο θα περνά στον πρώτο κατά σειρά επιλαχόντα.

– Θα πραγματοποιηθούν τρεις ξεχωριστές κληρώσεις, μία για κάθε βιβλίο. Ο τρόπος διεξαγωγής της κλήρωσης για κάθε ένα βιβλίο έχει ως εξής:

– Τα ονοματεπώνυμά σας θα τοποθετηθούν σε σχετική λίστα και θα «ανακατευτούν».

– Κάθε συμμετέχοντας θα αποκτήσει έναν αριθμό και με αυτόν τον αριθμό θα μπει στην κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω γεννήτριας τυχαίων αριθμών.

– Ο νικητής θα ενημερωθεί είτε με σχόλιο κάτω από το σχόλιό του στο σχετικό post της σελίδας μας στο Facebook είτε μέσω email στην περίπτωση που είχε δηλώσει συμμετοχή με αυτόν τον τρόπο. Εντός 48 ωρών, θα πρέπει να μας αποστείλει μήνυμα στο Messenger ή email στην ηλεκτρονική διεύθυνση contests@onpodium.gr με τα στοιχεία του. Παρακαλούμε, για ευνόητους λόγους ασφάλειας, μην αποστείλετε με σχόλιο τα στοιχεία σας. Στην περίπτωση που ενημερωθήκατε μέσω του Facebook και επιλέξατε να μας στείλετε τα στοιχεία σας μέσω email (και όχι μέσω του Messenger δηλαδή), θα σας αποστείλουμε έναν κωδικό, τον οποίο θα πρέπει να τον γράψετε ως σχόλιο στο post του διαγωνισμού ή να μας τον στείλετε με σχετικό μήνυμα στο Messenger. Η αντιστοίχιση του κωδικού με το προφίλ στο Facebook που κέρδισε είναι απαραίτητη για την ταυτοποίησή  σας.

– Θα γίνουν όλες οι επαληθεύσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο σύνολο της διαδικασίας, πέρα από το νικητή, θα κληρώνονται και τέσσερις επιλαχόντες.

– Ο διαγωνισμός προβάλλεται σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερα των 18 ετών

– Ο διαγωνισμός διεξάγεται εξ’ ολοκλήρου από το onpodium.gr, το οποίο ενεργεί σε συμφωνία με τους φορείς που προσφέρουν τα δώρα του διαγωνισμού

– Τα βιβλία είναι μια ευγενική προσφορά των Εκδόσεων «Παπαδόπουλος»

– Το Facebook δεν φέρει καμία ευθύνη για τον διαγωνισμό, ούτε διεξάγει / χορηγεί / υποστηρίζει το σύνολο ή κάποιο μέρος του διαγωνισμού

– Την ευθύνη για το διαγωνισμό και για την ανάδειξη των τυχερών την έχει αποκλειστικά το onpodium.gr

– Διαχειριστής και υπεύθυνος επικοινωνίας του onpodium.gr: Μάιπας Γ. Σωτήριος, sotgmaip [at] onpodium [.] gr

Continue reading

Η τέχνη του να διαφωνείς των Ed Tronick & Claudia M. Gold, από τις Εκδόσεις Πατάκη: Παρουσίαση και αξιολόγηση

Επιστρέφοντας στη «δράση» και στην τακτική ανανέωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας onpodium.gr-The art of sharing knowledge, εγκαινιάζουμε μία νέα κατηγορία αφιερωμάτων που αφορά σε παρουσιάσεις-αξιολογήσεις βιβλίων επιστημονικού, εκπαιδευτικού και πολιτισμικού περιεχομένου*. Το πρώτο βιβλίο που θα αξιολογήσουμε είναι το βιβλίο...

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο βιβλίο από τη Μαργαρίτα Κεφαλάκη

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα βιβλίο με ποίηση, ένα βιβλίο με σκέψεις και στιγμές δημιουργίας, ένα βιβλίο που, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του, περιέχει λόγια, σκέψεις, ποίηση, τραγούδια, που αναζητούν...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης πολύ επιβαρυμένων περιοχών

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την απορρύπανση περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από περιβαλλοντικούς και επικίνδυνους για την υγεία ρύπους. Καθιερώθηκε από το Κογκρέσο μέσω της νομοθετικής πράξης CERCLA (Comprehensive Environmental Response,...