Thursday, November 30, 2023

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο...

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα...

Μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το βιβλίο περιέχει συνολικά 150 μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου,...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης...

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την...

Κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην εποχή...

Φιλοξενούμε σήμερα στο onpodium.gr-The art of sharing knowledge, την κ. Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρο...
ΑρχικήΔιαγωνισμοίΝέος διαγωνισμός από...

Νέος διαγωνισμός από το onpodium.gr – Κερδίστε τα ξύλινα σχολικά της φωτογραφίας!

Κουδουνίστρες-γουδιά του mojito, πολύχρωμες σβούρες, μοντέρνα κοσμήματα 1000 ετών και ξύλινα πατώματα πλοίων στο σπίτι σας… Τι; Μα, ναι! Όλα γίνονται στην Ελλάδα που θέλουμε, αρκεί να το θέλουμε και να στηρίζουμε τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες, πέρα από την υλική υπόσταση των προϊόντων που πουλούν, τους δίνουν μία συναισθηματική αξία που γίνεται εύκολα αντιληπτή, αρκεί να ενδιαφερθείς να τη νιώσεις.

Όταν ο τουρίστας επισκέπτεται τα μικρά αυτά μαγαζιά της ελληνικής επαρχίας, βρίσκει αυτό που ψάχνει: το κάτι το διαφορετικό, το κάτι το ελληνικό για να θυμάται. Ο ντόπιος, όμως, γνωρίζει πόσο τυχερός είναι που έξω από την πόρτα του υπάρχει αυτό το κάτι το διαφορετικό;

Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, τα δημιουργήματά σου είναι καθρέφτης του ταλέντου σου και της ψυχής σου. Ο κύριος Δημήτρης Γκίνης, γραφίστας και σχεδιαστής μόδας, άφησε τη ζωή του και την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε με τη σύζυγό του σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, τη Φολέγανδρο, για να κάνει αυτό που αγαπούσε. Μετέτρεψε το χόμπι της ξυλουργικής σε επάγγελμα, επένδυσε και εξέλιξε το ταλέντο του, δημιουργώντας μικρά έργα τέχνης, επηρεασμένα από την αγάπη του για τη φύση και το κυκλαδίτικο νησί, αλλά και από τα βιώματά του.

Άνοιξε ένα μικρό ξυλουργείο στη Χώρα της Φολεγάνδρου, το οποίο εξελίχθηκε στο εργαστήριο – εκθεσιακό χώρο γνωστό ως «Ξυλουργείο του γίγαντα». Γιατί «γίγαντας»; Όχι λόγω ύψους (το οποίο το έχει και με το παραπάνω!), αλλά λόγω της φράσης «Μπράβο γίγαντα» που έλεγε στα παιδιά της Φολεγάνδρου, που ο ίδιος, όντας πρώην μπασκετμπολίστας, μύησε στον αθλητισμό και στο μπάσκετ. Εκείνος ήταν αυτός που τους αγόρασε τις πρώτες τους μπασκέτες και τους προπονούσε για τη συμμετοχή τους στους σχολικούς αγώνες.

Η ξυλουργική ήταν τότε το χόμπι του. Ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης του ξύλου που από τα πρώτα έργα του ως ξυλουργός, έφθασε στο σημείο να χρησιμοποιεί ξύλο 1000 ετών από το Κάστρο της Φολεγάνδρου για να κατασκευάζει μοναδικής ομορφιάς μοντέρνα κοσμήματα και να τα στέλνει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και μη φανταστείτε ότι σαν ξυλουργός, έφτιαχνε απλά πράγματα. Ένα από τα πρώτα του έργα, ένα πάτωμα που προσομοίαζε κατάστρωμα πλοίου, μπορεί κανείς να το πει απλό;

Εκτός από τα κοσμήματα που είναι πραγματικά εντυπωσιακά, μας ενθουσίασαν και οι πολύχρωμες σβούρες, οι οποίες είναι τόσο άριστα κατασκευασμένες που γυρίζουν ασταμάτητα! Θα τις βρείτε σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων και μεγεθών, σε σημείο θα αναρωτηθείτε πώς έχει εξελίξει τόσο αυτό το παιδικό παιχνίδι. Μάλλον από την ιδιαίτερη αγάπη του για αυτό, αλλά και οδηγούμενος από το συναίσθημα, μιας και η σβούρα ήταν το πρώτο παιχνίδι που έπιασε σαν παιδί στα χέρια του.

Οι σβούρες εντυπωσιάζουν αρκετά ειδικά τα μικρά παιδιά, αλλά και τους ξένους τουρίστες που οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη αυτού του παιχνιδιού.

Όταν τον ρωτήσαμε ποιο είναι το πιο περίεργο αντικείμενο που έχει κατασκευάσει, μας απάντησε ένα γουδί του mojito που ήταν ταυτόχρονα και κουδουνίστρα. Παραγγελία ενός Βέλγου που, παρά τις ιδαίτερες δυσκολίες της, ο κ. Γκίνης την έφερε εις πέρας επιτυχώς και έστειλε το περίεργο αυτό δώρο στο Βέλγο πελάτη, ο οποίος του το είχε ζητήσει όταν είχε επισκεφθεί τη Φολέγανδρο για διακοπές.   

Τα αντικείμενα εκτίθενται στον ίδιο χώρο που είναι και το εργαστήριο, ο οποίος από το 2014 γεμίζει κάθε καλοκαίρι από εντυπωσιασμένους τουρίστες που δύσκολα βγαίνουν από το μικρό αυτό κατάστημα. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και το ζωγραφικό κομμάτι των κατασκευών το έχει αναλάβει η σύζυγος του κ. Γκίνη, κ. Καλλιόπη Λιζάρδου, διακεκριμένη ζωγράφος, καθηγήτρια εικαστικών και διευθύντρια στο γυμνάσιο-λύκειο Φολεγάνδρου.

Πέρα από την τoπική ξυλεία, ως πρώτη ύλη ο κ. Γκίνης χρησιμοποιεί ξύλα που του φέρνει το κυκλαδίτικο κύμα, πέτρες που τις έχει σμιλεύσει η θάλασσα, ξύλα από παλιές βάρκες ή από παλιά κάγκελα και δημιουργεί υπέροχα έργα, όπως αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Δείτε και έναν τετράποδο μαθητευόμενο ξυλουργό!

Ανάμεσα στα δημιουργήματα του κ. Γκίνη, συναντούμε και γραφική ύλη! Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής και φοιτητικής χρονιάς, το onpodium.gr-The art of sharing knowledge εύχεται κάθε επιτυχία στους μαθητές όλων των ηλικιών! Ελπίζουμε η νέα σχολική / φοιτητική χρονιά να σας φέρει πιο κοντά στα όνειρά σας.

Πραγματοποιείτε ένα πολύ δύσκολο και μακροχρόνιο ταξίδι και θα πρέπει να περάσετε μέσα από αμέτρητες φουρτούνες. Καλή επιτυχία! Και μην ξεχνάτε ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι φουρτούνες, το ταξίδι δεν θα είχε ενδιαφέρον!

Σίγουρα, όλοι κάτι θυμάστε από τότε που, ως παιδιά, αγοράζατε τα σχολικά σας για τη νέα χρονιά. Κι αν είστε γονιός, θυμηθείτε λίγο την πρώτη φορά που αγοράσατε σχολικά για τα παιδιά σας. Μάλλον νιώσατε την ίδια συγκίνηση, όπως τότε. Εφόσον θέλετε, μοιραστείτε μαζί μας μια ανάμνηση από αυτήν την εποχή της ζωής σας που να αφορά βεβαίως την απόκτηση των πρώτων ή των νέων σχολικών, είτε δικών σας είτε των παιδιών σας.

Θυμάστε εκείνη την κασετίνα που ξεχνούσατε κάτω από το θρανίο; Θυμάστε την πρώτη σας σάκα, το αριθμητήρι σας ή το κομιουτεράκι σας ή το τάμπλετ σας (λέμε τώρα!), τον διαβήτη σας, αλλά και το παγουρίνο σας;

Κάποιοι δεν ήταν τόσο τυχεροί και δεν έχουν τέτοιες αναμνήσεις. Ίσως είχαν μερικά φθαρμένα σχολικά… Όσοι έχουμε αναμνήσεις από την απόκτηση των σχολικών μας, είμαστε τυχεροί. Όλοι θέλαμε το κάτι παραπάνω, το ωραιότερο και ακριβότερο στυλό, το κουτί με τους πολλούς χάρακες, άσχετα από το αν μας χρειάζονταν ή όχι, ή το κουτί με τις πιο πολλές ξυλομπογιές με τα χρώματα που δεν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ… Αν μπορούσαν οι γονείς αγόραζαν, αν δεν μπορούσαν, κρατούσε μέρες η μουρμούρα. Το θυμάστε; Όμορφες εποχές πάντως.

Γράψτε μας ως σχόλιο στο σχετικό post της σελίδας μας στο Facebook μια ανάμνησή σας, έστω μια ευχή για τη νέα σχολική / φοιτητική χρονιά και μπείτε στην κλήρωση για τα ξύλινα σχολικά της φωτογραφίας, τα οποία αποτελούν μία ευγενική προσφορά του Ξυλουργείο του Γίγαντα. Εναλλακτικά, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέσω email (παρακαλούμε, διαβάστε τις οδηγίες παρακάτω).

Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια από 22/9/2018 έως και 29/9/2018. Ο/η τυχερός/ή θα αναδειχθεί στις 30/9/2018.

Εκτός από τα σχολικά που σας προσφέρουμε, σας προτείνουμε να δείτε δείγματα από το σύνολο της δουλειάς του κ. Γκίνη και, γιατί όχι, εφόσον βρείτε κάτι που σας αρέσει, να ενισχύστε τη μικρή αυτή οικογενειακή επιχείρηση, αποκτώντας ό,τι σας αρέσει από τα τόσα πολλά και διαφορετικά αντικείμενα που κατασκευάζει ο κ. Γκίνης.

Ξυλουργείο του γίγαντα

Χώρα Φολεγάνδρου

Facebook (και Messenger): https://www.facebook.com/toxylourgeiotougigada/

Instagram: @toxylourgiotougiganta

Οδηγίες για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό

Μέρος στο διαγωνισμό λαμβάνετε μέσω σχολιασμού στο σχετικό post που έχει αναρτηθεί στη σελίδα μας στο Facebook. Το σχόλιο σας μπορεί να είναι οτιδήποτε (μη προσβλητικό). Προτείνουμε να απαντήσετε στο ερώτημα ή να ευχηθείτε καλή μαθητική / φοιτητική χρονιά στους μαθητές κάθε ηλικίας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στέλνοντάς μας email στην ηλεκτρονική διεύθυνση contests@onpodium.gr, σημειώνοντας εκεί το ονοματεπώνυμό σας.

Σε όλα τα προηγούμενα, θα απαντήσουμε. Εάν, σε κάποιο σχόλιο / μήνυμα δεν έχουμε απαντήσει μέχρι και λίγες ώρες μετά τη λήξη του διαγωνισμού, παρακαλούμε επικοινωνήστε εκ νέου μαζί μας και αποκλειστικά μέχρι τις 30/9/2018 και ώρα 12:00, υποδεικνύοντάς μας το σχόλιο ή προωθώντας το email στο οποίο δεν σας απαντήσαμε (προσοχή: όχι αποστέλλοντας νέο email, αλλά προωθώντας το ήδη απεσταλμένο, ώστε να φαίνεται πότε έγινε η πρώτη αποστολή).

Ζητούμε την κατανόησή σας για τα ακόλουθα:

– Εάν ο λογαριασμός που διατηρείτε στο Facebook δεν είναι το ονοματεπώνυμό σας (π.χ. είναι κάποιο ψευδώνυμο, κάποιο τοπωνύμιο κ.ά.) και δεν επιθυμείτε να μας αποκαλύψετε (εφόσον κερδίσετε) το πραγματικό σας όνομα, ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε για την αποστολή/παραλαβή του δώρου σας, παρακαλείσθε να μη δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό.

– Εάν δεν επιθυμείτε να «δημοσιοποιηθεί» η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό, μπορείτε να επιλέξετε τη συμμετοχή μέσω email. Στην περίπτωση που ο νικητής είναι από τη λίστα των emails, θα αναφερθούν σε σχετικό σχόλιο στη σελίδα μας στο Facebook μόνο τα αρχικά του ονοματεπώνυμού του.

– Κάθε ένα προφίλ, κάθε μία διεύθυνση email και κάθε ένα ονοματεπώνυμο δικαιούται μία συμμετοχή. Παρακαλούμε, μην στέλνετε ταυτόχρονα και σχόλιο και email ή/και μην στέλνετε από το ίδιο email άλλο ονοματεπώνυμο ή/και μην στέλνετε το ίδιο ονοματεπώνυμο από διαφορετικό email. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος νικητής είχε συμμετάσχει με πάνω από έναν τρόπο, το δώρο θα περνά στον πρώτο κατά σειρά επιλαχόντα. Επαλήθευση θα γίνει οπωσδήποτε, οπότε σας παρακαλούμε να μην δηλώστε συμμετοχή περισσότερο από μία φορά.

– Εάν κάποιος κάτοικος του εξωτερικού επιθυμεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, παρακαλείται να συνεννοηθεί με οικείο του πρόσωπο, κάτοικο Ελλάδας, ώστε να υπάρχει ταχυδρομική διεύθυνση εντός της χώρας για την αποστολή του δώρου. Εάν κληρωθεί άτομο που διαμένει στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αποστολής του δώρου σε ελληνική ταχυδρομική διεύθυνση, το δώρο θα περνά στον πρώτο κατά σειρά επιλαχόντα.

–Ο τρόπος διεξαγωγής της κλήρωσης για το δώρο του διαγωνισμού έχει ως εξής:

– Τα ονοματεπώνυμά σας θα τοποθετηθούν σε σχετική λίστα και θα «ανακατευτούν».

– Κάθε συμμετέχοντας θα αποκτήσει έναν αριθμό και με αυτόν τον αριθμό θα μπει στην κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω γεννήτριας τυχαίων αριθμών.

– Ο νικητής θα ενημερωθεί είτε με σχόλιο κάτω από το σχόλιό του στο σχετικό post της σελίδας μας στο Facebook είτε μέσω email στην περίπτωση που είχε δηλώσει συμμετοχή με αυτόν τον τρόπο. Εντός 48 ωρών, θα πρέπει να μας αποστείλει μήνυμα στο Messenger ή email στην ηλεκτρονική διεύθυνση contests@onpodium.gr με τα στοιχεία του. Παρακαλούμε, για ευνόητους λόγους ασφάλειας, μην αποστείλετε με σχόλιο τα στοιχεία σας. Στην περίπτωση που ενημερωθήκατε μέσω του Facebook και επιλέξατε να μας στείλετε τα στοιχεία σας μέσω email (και όχι μέσω του Messenger δηλαδή), θα σας αποστείλουμε έναν κωδικό, τον οποίο θα πρέπει να τον γράψετε ως σχόλιο στο post του διαγωνισμού ή να μας τον στείλετε με σχετικό μήνυμα στο Messenger. Η αντιστοίχιση του κωδικού με το προφίλ στο Facebook που κέρδισε είναι απαραίτητη για την ταυτοποίησή  σας.

– Θα γίνουν όλες οι επαληθεύσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο σύνολο της διαδικασίας, πέρα από το νικητή, θα κληρωθούν και δύο επιλαχόντες.

– Ο διαγωνισμός προβάλλεται σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερα των 18 ετών

– Ο διαγωνισμός διεξάγεται εξ’ ολοκλήρου από το onpodium.gr, το οποίο ενεργεί σε συμφωνία με τον κ. Δημήτριο Γκίνη, ιδιοκτήτη του «ξυλουργείου του γίγαντα», που προσφέρει τα δώρα του διαγωνισμού

– Το Facebook δεν φέρει καμία ευθύνη για τον διαγωνισμό, ούτε διεξάγει / χορηγεί / υποστηρίζει το σύνολο ή κάποιο μέρος του διαγωνισμού

– Την ευθύνη για το διαγωνισμό και για την ανάδειξη των τυχερών την έχει αποκλειστικά το onpodium.gr

– Διαχειριστής και υπεύθυνος επικοινωνίας του onpodium.gr: Μάιπας Γ. Σωτήριος, sotgmaip [at] onpodium [.] gr

Continue reading

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο βιβλίο από τη Μαργαρίτα Κεφαλάκη

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα βιβλίο με ποίηση, ένα βιβλίο με σκέψεις και στιγμές δημιουργίας, ένα βιβλίο που, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του, περιέχει λόγια, σκέψεις, ποίηση, τραγούδια, που αναζητούν...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης πολύ επιβαρυμένων περιοχών

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την απορρύπανση περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από περιβαλλοντικούς και επικίνδυνους για την υγεία ρύπους. Καθιερώθηκε από το Κογκρέσο μέσω της νομοθετικής πράξης CERCLA (Comprehensive Environmental Response,...

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: 10+1 facts

Συγκεντρώσαμε 10+1 facts για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία έχουν έρθει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα για τις επιπτώσεις τους στην υγεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά ήδη υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν, στερώντας τους το...