Thursday, November 30, 2023

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο...

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα...

Μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το βιβλίο περιέχει συνολικά 150 μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου,...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης...

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την...

Κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην εποχή...

Φιλοξενούμε σήμερα στο onpodium.gr-The art of sharing knowledge, την κ. Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρο...
ΑρχικήΔιαγωνισμοίΝέος διαγωνισμός: Το...

Νέος διαγωνισμός: Το φυτό που κινείται και το φυτό που χορεύει!

Βιβλία σας δώσαμε, εισιτήρια σας δώσαμε, ξύλινα χειροποίητα σχολικά είδη σας δώσαμε… Σπόρους από εξωτικά φυτά σας δώσαμε; Όχι… Ήρθε η ώρα και γι’ αυτό!

Κερδίστε μεγάλο αριθμό σπόρων (δίνουμε και το λίπασμα!!) από δύο υπέροχα φυτά που ίσως δεν τα γνωρίζετε:

Το φυτό που κινείται όταν κάποιος το αγγίζει, γιατί απλά δεν θέλει να το αγγίζουν (!!) & το φυτό που χορεύει στους ήχους της μουσικής!!!

Για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό, απαντήστε, με σχόλιο στο αντίστοιχο post της σελίδας μας στο Facebook, ποιο από τα δύο φυτά σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να επιλέξετε ένα από αυτά ή και τα δύο.

Διάρκεια διαγωνισμού: 9/11/2018 έως και 16/11/2018

Οι σπόροι και το λίπασμα που θα σας στείλουμε είναι μία ευγενική προσφορά του flowerstore.gr.

Ας γνωρίσουμε τα δύο αυτά μοναδικά φυτά:

Το φυτό που κινείται

Mimosa pudica (μιμόζα η ντροπαλή ή μιμόζα μη-μου-άπτου): Λουλούδι που αντιδρά στο άγγιγμα! Όταν αισθανθεί ότι κάποιος την αγγίζει, τα φύλλα της κλείνουν και γέρνουν προς τα κάτω! Η αντίδρασή της αυτή είναι πολύ εμφανής ακόμα και στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να αναπτύξει ένα είδος μνήμης και, παρά την απουσία εγκεφάλου, μπορεί να θυμάται την επαφή του με ένα εξωτερικό ερέθισμα και να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του αναλόγως σε επόμενες επαφές με το ίδιο ερέθισμα.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και γνωρίστε την υπερευαίσθητη και ντροπαλή mimosa pudica!

Το φυτό που χορεύει

Despodium gyrans (γνωστό και ως «φυτό τηλέγραφος»): Φυτό που χορεύει με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τη μουσική που «ακούει».

Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και προηγουμένως βέβαια, έχουμε σχετική προσαρμογή σε κυτταρικό επίπεδο εξαιτίας της ύπαρξης εξωτερικού ερεθίσματος.

Ενδεχομένως, μάλλον σίγουρα, η πολύ επιστημονική περιγραφή να στερήσει λίγο από αυτή τη μαγεία της κίνησης, οπότε ας αφήσουμε το βίντεο να μιλήσει από μόνο του. Αν σας ενδιαφέρει και το επιστημονικό κομμάτι του μυστηρίου αυτού, παραθέτουμε (μετά από τις γενικές οδηγίες) σχετική επιστημονική βιβλιογραφία.

https://www.youtube.com/watch?v=qEbMxWlVjnM

Γενικές οδηγίες για τη φύτευση των σπόρων:

Οι σπόροι που θα σας δοθούν είναι πολύ αποδοτικοί και, εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες, σίγουρα θα έχετε επιτυχία.

Μαζί με τα δώρα, θα σας δοθούν ακριβείς οδηγίες φύτευσης.

Η φύτευση είναι καλύτερα να γίνει από τον Απρίλιο και μετά, ώστε να υπάρχει επαφή με τον ήλιο και η επιθυμητή θερμοκρασία (γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου).

Τον πρώτο μήνα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα χώμα εξωτερικού χώρου γενικής χρήσης, το οποίο για ευνόητους λόγους δεν δίνεται.

Μετά τον πρώτο μήνα, θα πρέπει να τοποθετείτε στο χώμα λίγο από το λίπασμα που θα σας δώσουμε. Το λίπασμα που θα σας δώσουμε θα είναι αρκετό για να σας καλύψει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι σπόροι είναι επίσης πολλοί και προτείνεται να βάζετε 10 σπόρους ανά γλάστρα σε βάθος ένα εκατοστό.

Το πότισμα πρέπει να είναι ρηχό (δηλαδή να κρατάτε νωπό το χώμα και να το ποτίζετε όταν πάει να στεγνώσει, χωρίς υπερβολή στο νερό όμως).

Η μιμόζα θα αντιδρά αμέσως στο άγγιγμα, π.χ. στο κατά λάθος άγγιγμα όταν θα την ποτίζετε, ακόμα και στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της.

Το φυτό τηλέγραφος θα αντιδρά αφού φθάσει σε ένα ύψος γύρω στα 20 εκατοστά.

Παρακαλούμε, ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες σε συνδυασμό με αυτές που θα σας στείλουμε μαζί με τους σπόρους και το λίπασμα, ώστε να έχετε επιτυχία.

– – – – – – – – – – – –

Παρακαλούμε θερμά, στηρίξτε μας στην προσπάθειά μας για διαμοιρασμό γνώσης και πολιτισμού, κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook.

Το onpodium.gr, όπως και η εκδοτική του υπηρεσία (publishing.onpodium.gr), η οποία ήδη σας διέθεσε δωρεάν ένα μυθιστόρημα σε μορφή ebook, δεν έχει ως σκοπό το κέρδος και δεν πρόκειται ποτέ να σας ζητήσει να κάνετε like για να μπείτε σε κάποιον διαγωνισμό.

Σας ζητά, όμως, να κάνετε “like” αν πραγματικά σας αρέσει η θεματολογία μας. Ζητούμε τη στήριξή σας κάνοντας αυτό το “like” στη σελίδα μας στο Facebook, γιατί έτσι λειτουργεί ο σύγχρονος διαδικτυακός κόσμος και γιατί αυτό το εργαλείο είναι κάτι που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας.

Σας ευχαριστούμε.

– – – – – – – – – – – –

Πηγές για περαιτέρω μελέτη

Gagliano, M., Renton, M., Depczynski, M., & Mancuso, S. (2014). Experience teaches plants to learn faster and forget slower in environments where it matters. Oecologia, 175(1), 63-72.

Sharma, V. K., Engelmann, W., & Johnsson, A. (2000). Effects of static magnetic field on the ultradian lateral leaflet movement rhythm in Desmodium gyrans. Zeitschrift für Naturforschung C, 55(7-8), 638-642.

Volkov, A. G., Foster, J. C., Ashby, T. A., Walker, R. K., Johnson, J. A., & Markin, V. S. (2010). Mimosa pudica: electrical and mechanical stimulation of plant movements. Plant, Cell & Environment, 33(2), 163-173.

Οδηγίες για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό

Μέρος στο διαγωνισμό λαμβάνετε μέσω σχολιασμού στο σχετικό post που έχει αναρτηθεί στη σελίδα μας στο Facebook. Στο σχόλιό σας θα πρέπει να αναφέρετε ποιο φυτό σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να επιλέξετε είτε ένα είτε και τα δύο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στέλνοντάς μας email στην ηλεκτρονική διεύθυνση contests@onpodium.gr, σημειώνοντας εκεί το ονοματεπώνυμό σας και απαντώντας στην ερώτηση του διαγωνισμού.

Σε όλα τα προηγούμενα, θα απαντήσουμε. Εάν, σε κάποιο σχόλιο / μήνυμα δεν έχουμε απαντήσει μέχρι και λίγες ώρες μετά τη λήξη του διαγωνισμού, παρακαλούμε επικοινωνήστε εκ νέου μαζί μας και αποκλειστικά μέχρι τις 17/10/2018 και ώρα 12:00, υποδεικνύοντάς μας το σχόλιο ή προωθώντας το email στο οποίο δεν σας απαντήσαμε (προσοχή: όχι αποστέλλοντας νέο email, αλλά προωθώντας το ήδη απεσταλμένο, ώστε να φαίνεται πότε έγινε η πρώτη αποστολή).

Ζητούμε την κατανόησή σας για τα ακόλουθα:

– Εάν ο λογαριασμός που διατηρείτε στο Facebook δεν είναι το ονοματεπώνυμό σας (π.χ. είναι κάποιο ψευδώνυμο, κάποιο τοπωνύμιο κ.ά.) και δεν επιθυμείτε να μας αποκαλύψετε (εφόσον κερδίσετε) το πραγματικό σας όνομα, ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε για την αποστολή/παραλαβή του δώρου σας, παρακαλείσθε να μη δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό.

– Εάν δεν επιθυμείτε να «δημοσιοποιηθεί» η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό, μπορείτε να επιλέξετε τη συμμετοχή μέσω email. Στην περίπτωση που ο νικητής είναι από τη λίστα των emails, θα αναφερθούν σε σχετικό σχόλιο στη σελίδα μας στο Facebook μόνο τα αρχικά του ονοματεπώνυμού του.

– Κάθε ένα προφίλ, κάθε μία διεύθυνση email και κάθε ένα ονοματεπώνυμο δικαιούται μία συμμετοχή. Παρακαλούμε, μην στέλνετε ταυτόχρονα και σχόλιο και email ή/και μην στέλνετε από το ίδιο email άλλο ονοματεπώνυμο ή/και μην στέλνετε το ίδιο ονοματεπώνυμο από διαφορετικό email. Επαλήθευση θα γίνει οπωσδήποτε, οπότε σας παρακαλούμε να μην δηλώστε συμμετοχή περισσότερο από μία φορά.

– Εάν κάποιος κάτοικος του εξωτερικού επιθυμεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, παρακαλείται να συνεννοηθεί με οικείο του πρόσωπο, κάτοικο Ελλάδας, ώστε να υπάρχει ταχυδρομική διεύθυνση εντός της χώρας για την αποστολή του δώρου. Εάν κληρωθεί άτομο που διαμένει στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αποστολής του δώρου σε ελληνική ταχυδρομική διεύθυνση, το δώρο θα περνά στον πρώτο κατά σειρά επιλαχόντα.

–Ο τρόπος διεξαγωγής της κλήρωσης για το δώρο του διαγωνισμού έχει ως εξής:

– Τα ονοματεπώνυμά σας θα τοποθετηθούν σε σχετική λίστα και θα «ανακατευτούν».

– Κάθε συμμετέχοντας θα αποκτήσει έναν αριθμό και με αυτόν τον αριθμό θα μπει στην κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω γεννήτριας τυχαίων αριθμών.

– Ο νικητής θα ενημερωθεί είτε με σχόλιο κάτω από το σχόλιό του στο σχετικό post της σελίδας μας στο Facebook είτε μέσω email στην περίπτωση που είχε δηλώσει συμμετοχή με αυτόν τον τρόπο. Εντός 48 ωρών, θα πρέπει να μας αποστείλει μήνυμα στο Messenger ή email στην ηλεκτρονική διεύθυνση contests@onpodium.gr με τα στοιχεία του. Παρακαλούμε, για ευνόητους λόγους ασφάλειας, μην αποστείλετε με σχόλιο τα στοιχεία σας. Στην περίπτωση που ενημερωθήκατε μέσω του Facebook και επιλέξατε να μας στείλετε τα στοιχεία σας μέσω email (και όχι μέσω του Messenger δηλαδή), θα σας αποστείλουμε έναν κωδικό, τον οποίο θα πρέπει να τον γράψετε ως σχόλιο στο post του διαγωνισμού ή να μας τον στείλετε με σχετικό μήνυμα στο Messenger. Η αντιστοίχιση του κωδικού με το προφίλ στο Facebook που κέρδισε είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση  σας.

– Θα γίνουν όλες οι επαληθεύσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο σύνολο της διαδικασίας, πέρα από το νικητή, θα κληρωθούν και δύο επιλαχόντες για κάθε μία κλήρωση.

– Ο διαγωνισμός προβάλλεται σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερα των 18 ετών

– Ο διαγωνισμός διεξάγεται εξ’ ολοκλήρου από το onpodium.gr, το οποίο ενεργεί σε συμφωνία με flowerstore.gr, που προσφέρει τα δώρα του διαγωνισμού

– Το Facebook δεν φέρει καμία ευθύνη για τον διαγωνισμό, ούτε διεξάγει / χορηγεί / υποστηρίζει το σύνολο ή κάποιο μέρος του διαγωνισμού

– Την ευθύνη για το διαγωνισμό και για την ανάδειξη των τυχερών την έχει αποκλειστικά το onpodium.gr

– Διαχειριστής και υπεύθυνος επικοινωνίας του onpodium.gr: Σωτήριος Γ. Μάιπας, sotgmaip [at] onpodium [.] gr

Continue reading

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο βιβλίο από τη Μαργαρίτα Κεφαλάκη

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα βιβλίο με ποίηση, ένα βιβλίο με σκέψεις και στιγμές δημιουργίας, ένα βιβλίο που, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του, περιέχει λόγια, σκέψεις, ποίηση, τραγούδια, που αναζητούν...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης πολύ επιβαρυμένων περιοχών

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την απορρύπανση περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από περιβαλλοντικούς και επικίνδυνους για την υγεία ρύπους. Καθιερώθηκε από το Κογκρέσο μέσω της νομοθετικής πράξης CERCLA (Comprehensive Environmental Response,...

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: 10+1 facts

Συγκεντρώσαμε 10+1 facts για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία έχουν έρθει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα για τις επιπτώσεις τους στην υγεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά ήδη υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν, στερώντας τους το...