Sunday, July 21, 2024

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας

Η τέχνη του να...

Επιστρέφοντας στη «δράση» και στην τακτική ανανέωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας onpodium.gr-The art...

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο...

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα...

Μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το βιβλίο περιέχει συνολικά 150 μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου,...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης...

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την...
ΑρχικήΙστορίαΔιαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, γεγονός που το κατατάσσει στα πιο σύγχρονα μουσεία των Βαλκανίων. Οι εγκαταστάσεις του καλύπτουν μία έκταση 54 στρεμμάτων στο λόφο «Μεζούρλο» στη Λάρισα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο χώρο πολύ υψηλής αισθητικής που φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεσή του εκθέματα προερχόμενα κυρίως από ανασκαφές στους νομούς της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου μυεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στο θεσσαλικό χώρο και στο χρόνο μέσα από την παρουσίαση της θεσμικής οργάνωσης των κοινωνιών που πέρασαν από τη θεσσαλική γη, με στόχο να επαναπροσδιορίσει τους δεσμούς με το παρελθόν και να ευαισθητοποιήσει. Το ταξίδι ξεκινά από την παλαιολιθική και τη νεολιθική εποχή, την εποχή του χαλκού και του σιδήρου και καταλήγει στη Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο, αποτελώντας μία μοναδική πολιτισμική και ιστορική διαδρομή στο χρόνο που συναρπάζει επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε το ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακό βίντεο που εισάγει τους επισκέπτες στη μόνιμη έκθεση του μουσείου.

Φωτογραφίες από τη μόνιμη έκθεση

Εκτός από τη μόνιμη έκθεση, φιλοξενούνται επίσης περιοδικές εκθέσεις, όπως η τρέχουσα έκθεση (έως 6 Μαΐου 2018)  με τίτλο «Κάστρο Καλλιθέας, Ματιές σε μια Αρχαία Πόλη». Στην εν λόγω έκθεση, παρουσιάζεται μία από τις πιο καλά διατηρημένες αρχαίες ελληνικές πόλεις, στην οποία διενεργείται αρχαιολογική έρευνα από ελληνικές και καναδικές επιστημονικές ομάδες. Την προηγούμενη χρονιά (2017), είχε φιλοξενηθεί ακόμα μία περιοδική έκθεση, η οποία είχε τίτλο «Το Κάστρο της Βελίκας», όπου παρουσιάστηκε το εν λόγω κάστρο το οποίο χρονολογείται στην εποχή του Ιουστινιανού.

Γενική άποψη της τρέχουσας έκθεσης

Περισσότερες πληροφορίες για την τρέχουσα έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το διαφημιστικό σποτ του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας (2017)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας (πατήστε εδώ), στην οποία θα βρείτε επίσης και μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή εικονικής περιήγησης στους χώρους του Μουσείου (σε δοκιμαστική έκδοση).  

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Περιφερειακή Οδός Τρικάλων, Λόφος Μεζούρλο, ΤΚ 41500, Λάρισα

Τηλέφωνο: 2413 508242

Email: efalar@culture.gr

Ιστοσελίδα: http://larisa.culture.gr/index.php/mouseia-kai-ekthesiakoi-xoroi

Facebook: https://el-gr.facebook.com/DiachronicMuseumLarissa/

Ωράριο λειτουργίας και ξεναγήσεις

Θερινό ωράριο λειτουργίας (1η Απριλίου – 31η Οκτωβρίου): Δευτέρα έως και Κυριακή, 8.00 – 20.00, κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ και μειωμένο εισιτήριο 2 ευρώ.

Νέοι έως 18 ετών, φοιτητές της ΕΕ, άνεργοι, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και ένας σύνοδός τους, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα δικαιούνται δωρεάν είσοδο (πατήστε εδώ για να δείτε ποιοι άλλοι δικαιούνται δωρεάν είσοδο).

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας (1η Νοεμβρίου –  31η Μαρτίου): Τρίτη έως και Κυριακή, 9:00 – 16.00, είσοδος 2 ευρώ.

Δωρεάν είσοδο: Ομοίως με τη θερινή περίοδο.

Για επιβεβαίωση τόσο του ωραρίου όσο και της τιμής των εισιτηρίων, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το μουσείο.

Για την ξενάγησή σας μπορείτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες ξεναγούς, τα στοιχεία των οποίων μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Το onpodium.gr ευχαριστεί θερμά το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας για την επικοινωνία και για την άδεια αναδημοσίευσης του φωτογραφικού υλικού του αφιερώματος.

Επιμέλεια κειμένου: Μάιπας ΓΣ

Continue reading

Η τέχνη του να διαφωνείς των Ed Tronick & Claudia M. Gold, από τις Εκδόσεις Πατάκη: Παρουσίαση και αξιολόγηση

Επιστρέφοντας στη «δράση» και στην τακτική ανανέωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας onpodium.gr-The art of sharing knowledge, εγκαινιάζουμε μία νέα κατηγορία αφιερωμάτων που αφορά σε παρουσιάσεις-αξιολογήσεις βιβλίων επιστημονικού, εκπαιδευτικού και πολιτισμικού περιεχομένου*. Το πρώτο βιβλίο που θα αξιολογήσουμε είναι το βιβλίο...

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο βιβλίο από τη Μαργαρίτα Κεφαλάκη

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα βιβλίο με ποίηση, ένα βιβλίο με σκέψεις και στιγμές δημιουργίας, ένα βιβλίο που, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του, περιέχει λόγια, σκέψεις, ποίηση, τραγούδια, που αναζητούν...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης πολύ επιβαρυμένων περιοχών

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την απορρύπανση περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από περιβαλλοντικούς και επικίνδυνους για την υγεία ρύπους. Καθιερώθηκε από το Κογκρέσο μέσω της νομοθετικής πράξης CERCLA (Comprehensive Environmental Response,...