Thursday, November 30, 2023

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο...

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα...

Μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το βιβλίο περιέχει συνολικά 150 μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου,...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης...

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την...

Κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην εποχή...

Φιλοξενούμε σήμερα στο onpodium.gr-The art of sharing knowledge, την κ. Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρο...
ΑρχικήΕπιστήμεςΑποχαιρετάμε το 2018...

Αποχαιρετάμε το 2018 με ένα από τα σπουδαιότερα βίντεο της χρονιάς που πέρασε: Δείτε τις τελευταίες εικόνες της Rosetta από τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko

Το onpodium.gr – The art of sharing knowledge αποχαιρετά το 2018 με ένα από τα σπουδαιότερα βίντεο της χρονιάς που φεύγει: τις τελευταίες εικόνες του διαστημικού οχήματος Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Το όχημα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, μέχρι το 2016, όταν και έπεσε στην επιφάνεια του κομήτη. Η ESA έδωσε στη δημοσιότητα αυτό το βίντεο τον Ιούνιο του 2018 και, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βίντεο με υψίστης σημασίας επιστημονικό υλικό που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Ενεργοποιήστε τον ήχο και απολαύστε το:

Η διαστημοσυσκευή Rosetta εκτοξεύθηκε το Μάρτιο του 2004 και προσέγγισε τον κομήτη το 2014. Μετέφερε ένα μικρό όχημα, το οποίο προσεδαφίστηκε στον κομήτη το Νοέμβριο του 2014 (η πρώτη προσεδάφιση ανθρώπινης δημιουργίας σε κομήτη). Το μικρότερο αυτό όχημα (Philae) δυστυχώς προσεδαφίστηκε σε ένα σημείο που δεν επέτρεπε στα φωτοβολταϊκά του συστήματα να δέχονται την ηλιακή ακτινοβολία και να το τροφοδοτούν με την απαραίτητη ενέργεια. Ωστόσο, κατά το μικρό χρονικό διάστημα που μπόρεσε να λειτουργήσει στην επιφάνεια του κομήτη κατάφερε να συλλέξει και να στείλει στη Γη πολύ σημαντικά δεδομένα.

Οι κομήτες είναι διαστημικά απομεινάρια από τη γένεση του ηλιακού μας συστήματος που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο. Η διαρκής αυτή περιφορά περιορίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των διαστημοσυσκευών που τους ακολουθούν, εφόσον οι βασικές λειτουργίες των εν λόγω οχημάτων βασίζονται σε φωτοβολταϊκά συστήματα. Η κοντινή απόσταση από τον Ήλιο σημαίνει πιθανή υπερθέρμανση και η μακρινή απόσταση σημαίνει πιθανή αδυναμία λειτουργίας. Η ESA, σε κάθε περίπτωση, προχώρησε σε ελεγχόμενη ολοκλήρωση της αποστολής του Rosetta στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016, οδηγώντας τη διαστημοσυσκευή σε πρόσκρουση στην επιφάνεια του κομήτη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην επιφάνεια του ουράνιου σώματος βρέθηκαν γνωστά χημικά στοιχεία και νερό, ενισχύοντας τη θεωρία ότι οι κομήτες κατά τη σύγκρουσή τους με τη γη απέθεσαν σε αυτήν χημικές ενώσεις, πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν δημιουργηθούν οι πρώτες μορφές ζωής.

Στην ουσία, η Rosetta φωτογραφίζει το μέρος όπου πρόκειται να συγκρουστεί και να καταστραφεί, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της αποστολής της. Παρά το ομολογουμένως συγκινητικό βίντεο, δεν επιλέξαμε αυτό το βίντεο για να σας στενοχωρήσουμε! Το επιλέξαμε για να αναλογιστείτε πόσα πολλά έχει καταφέρει ο άνθρωπος που, όμως, αρκετές φορές, ξεχνά να είναι Άνθρωπος.

Το onpodium.gr-The art of sharing knowledge σας εύχεται ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος και, αποχαιρετά το 2018, με την ελπίδα ότι το 2019 οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να γίνουν Άνθρωποι και θα αφήσουν στην άκρη όσα μικρά και ασήμαντα βαφτίζονται ως «προβλήματα» και θα ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της ζωής.

Προβλήματα που τα βλέπουμε συνέχεια, προσπαθούμε να τα λύσουμε στις γιορτές, τα ξεχνάμε πιο μετά και δεν αφήνουμε το «εμείς» να νικήσει το «εγώ». Αλήθεια, ποιος δεν είδε τον άστεγο λίγα στενά παρακάτω; Πόσοι τον θυμηθήκαμε αφού μπήκαμε μέσα στο μαγαζί και γεμίζαμε τις τσάντες τη μία πίσω από την άλλη; Πόσοι τον είδαμε ξανά όταν επιστρέφαμε με τις τσάντες για να πάμε γρήγορα σπίτι; Εκεί ήταν.

Ευχές για ένα καλύτερο 2019!

Επιμέλεια κειμένου: Δρ. Σωτήριος Γ. Μάιπας, Φυσικός

Το παρόν κείμενο διατίθεται με άδεια CC BY-SA 4.0

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Πηγές

Αρχική εικόνα (η εικόνα στο άρθρο δίνεται με περικοπή, CC BY-SA IGO 3.0): https://imagearchives.esac.esa.int/picture.php?/8965/category/64

ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/igo/

Βίντεο: https://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2018/06/Rosetta_s_final_images

Credits: Images: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA – CC BY-SA 4.0

Image compilation: ESA–D. C. Jimeno and M. P. Ayucar

Επιπλέον πληροφορίες: https://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Frequently_asked_questions

Κείμενο στα ελληνικά: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=5127&cnode=28

Continue reading

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο βιβλίο από τη Μαργαρίτα Κεφαλάκη

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα βιβλίο με ποίηση, ένα βιβλίο με σκέψεις και στιγμές δημιουργίας, ένα βιβλίο που, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του, περιέχει λόγια, σκέψεις, ποίηση, τραγούδια, που αναζητούν...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης πολύ επιβαρυμένων περιοχών

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την απορρύπανση περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από περιβαλλοντικούς και επικίνδυνους για την υγεία ρύπους. Καθιερώθηκε από το Κογκρέσο μέσω της νομοθετικής πράξης CERCLA (Comprehensive Environmental Response,...

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: 10+1 facts

Συγκεντρώσαμε 10+1 facts για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία έχουν έρθει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα για τις επιπτώσεις τους στην υγεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά ήδη υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν, στερώντας τους το...