Λίγα λόγια για τον ελληνικό τουρισμό με αφορμή μια σπάνια φωτογραφία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ελληνικός τουρισμός στα πρώτα του βήματα

Αίγινα, γύρω στο 1960: Ελλείψει άλλων μεταφορικών μέσων, οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν γαϊδούρια για να μεταφέρουν τους τουρίστες από τα λιμάνια του νησιού προς το Ναό της Αφαίας.

Greek tourism in its first steps

Aegina Island, Greece, around 1960: In the absence of other transport means, locals used donkeys to transport tourists from the ports of the island to the Temple of Aphaia

Παραμένοντας πιστοί στο χαρακτήρα της ιστοσελίδας onpodium.gr-The art of sharing knowledge, αλλά ξεφεύγοντας από το συνηθισμένο πλαίσιο των δημοσιεύσεών του, παραθέτουμε μια σπάνια και ιστορική φωτογραφία, η οποία θεωρούμε ότι έχει χώρο σε ιστορικά και εκπαιδευτικά βιβλία που αφορούν τον τουρισμό. Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο του διαχειριστή της ιστοσελίδας και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε κλειστή ομάδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης και αναδημοσιεύεται εδώ, ώστε να μεταδώσει πληροφορία, γνώση, αλλά και συγκίνηση.

Η φωτογραφία είναι περίπου του 1960 και είναι από την Αίγινα. Απεικονίζει τη μεταφορά τουριστών από τα λιμάνια του νησιού προς το Ναό της Αφαίας (οι αποστάσεις είναι μεγάλες). Ως μέσο μεταφοράς, μιας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς βρίσκονταν σε πάρα πολύ αρχικό στάδιο, οι επαγγελματίες που εργάζονταν στον τουριστικό τομέα χρησιμοποιούσαν ευρέως τα γαϊδούρια. Σε αυτού του τύπου τις «επιχειρήσεις», εργάζονταν άτομα κάθε ηλικίας, άτομα που αγαπούσαν τη δουλειά τους, τον τόπο τους και που ήταν σε πραγματικά τεράστιο βαθμό δεμένοι με τα ζώα αυτά. Όσοι είχαν στο οικογενειακό τους περιβάλλον κάποιον παππού που είχε ένα τέτοιο ζώο, σίγουρα θυμούνται την ιδιαίτερη σχέση και την εμπιστοσύνη που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ τους.

Αρκετά συγκινητικό το πρόσωπο του ηλικιωμένου κυρίου που νιώθει μεγάλη χαρά για αυτό που κάνει. Άνθρωποι μιας άλλης εποχής, σκληρά εργαζόμενοι και πάντα καλοντυμένοι για να υποδέχονται τους τουρίστες. Έτσι κι αλλιώς, η ευγένεια, η εργατικότητα, η καθώς πρέπει εμφάνιση, αλλά και η ικανοποίηση του τουρίστα δεν είναι από τα πρώτα πράγματα που διδάσκονται όσοι φοιτούν στις τουριστικές σχολές; Ας αφήσουμε, λοιπόν, αυτή τη σπάνια φωτογραφία να μας δείξει πώς γίνονταν αυτά πράξη 60 χρόνια πριν.

Επιστρέφοντας στον επιστημονικό-ενημερωτικό χαρακτήρα του onpodium.gr, ας πλαισιώσουμε τη φωτογραφία με ορισμένα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό.

  • Ο τουρισμός ως έννοια γεννήθηκε στην Ελλάδα
  • Στην Ελλάδα αναπτύσσεται τουριστική/ταξιδιωτική δραστηριότητα από τότε που καταγράφεται η ιστορία
  • Ο Ηρόδοτος θεωρείται ως ο πρώτος «τουρίστας»
  • Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι οι ξένοι φιλοξενούμενοί τους ήταν ιεροί
  • Ο βασιλιάς των Θεών ήταν ο Ξένιος Δίας, ο θεός της φιλοξενίας
  • Η σημαντική ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας 1970-80
  • Το προηγούμενο έτος (2016) πάνω από 28 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα
  • Το 2025 αναμένεται να απασχολούνται στον ελληνικό τουρισμό είτε άμεσα είτε έμμεσα πάνω από 950.000 άτομα.

Άραγε, τι θα έλεγε ο ηλικιωμένος κύριος της φωτογραφίας εάν άκουγε αυτά τα νούμερα; Σε κάθε περίπτωση, εμείς πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε εκείνον και σε όσους έκαναν την αρχή για να φθάσει ο τουρισμός να γίνει βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.

Κλείνοντας, ας δούμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά βίντεο που αναφέρονται στον ελληνικό τουρισμό (δημιουργός βίντεο: Visit Greece).

 

Μάιπας Γ. Σωτήριος

Βιβλιογραφία

World Travel & Tourism Council, Travel & Tourism Economic impact, 2015, Greece.https://www.wttc.org/-/media/files/reports/economic%20impact%20research/countries%202015/greece2015.pdf (Date last accessed: 26/9/2017)

Buhalis D. (2001). Tourism in Greece: strategic analysis and challenges. Current Issues in Tourism, 4(5), 440-480.

Άρθρο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» (δεν υπογράφεται από κάποιον αρθρογράφο): Πάνω από 28 εκατ. τουρίστες το 2016, κάμψη 6,5% στις εισπράξεις, 2017.http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1224335/pano-apo-28-ekat-touristes-to-2016-kampsi-65-stis-eisprakseis (Πρόσβαση 25/9/2017).

More on this topic

Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ