Σιδηροδρομικός (και όχι μόνο) μοντελισμός; Ναι, γιατί όχι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιδηροδρομικός μοντελισμός: Συγκαταλέγεται στις λίστες με τα πιο δύσκολα, τα πιο εντυπωσιακά, αλλά και τα πιο ακριβά χόμπι. Όμως, αν συνεργαστείτε μεταξύ σας και μοιραστείτε το κόστος, το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει και θα αφήσει έκπληκτους όχι μόνο εσάς, αλλά και τον οποιονδήποτε!

Πριν μερικές εβδομάδες, ένας αναγνώστης μας μας έστειλε ορισμένες φωτογραφίες μιας ομολογουμένως ακριβής κατασκευής, στην οποία αναπαρίσταται ένα τοπίο της κεντρικής Ευρώπης, με βασικό χαρακτηριστικό την ύπαρξη ενός τρένου, το οποίο είναι πλήρως λειτουργικό.

Η εν λόγω κατασκευή, προφανώς και μας εντυπωσίασε και γι’ αυτόν το λόγο ασχοληθήκαμε λίγο παραπάνω με το όχι τόσο συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα χόμπι. Από μια μικρή έρευνα που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε πως ό,τι αφορά στο χόμπι του μοντελισμού γενικότερα, αλλά και του σιδηροδρομικού μοντελισμού ειδικότερα, χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη οργάνωση, καθώς υπάρχουν, για παράδειγμα, ολόκληρα μουσεία αφιερωμένα σε αυτόν!

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι, όπως αποτυπώνεται και στα πολύ εντυπωσιακά βίντεο που συνοδεύουν το αφιέρωμα, τέτοιες κατασκευές έχουν φθάσει στο σημείο να θεωρούνται υψίστης σημασίας τουριστικές ατραξιόν.

Το πιο γνωστό παγκοσμίως μουσείο είναι το Miniatur Wunderland (πατήστε εδώ), το οποίο βρίσκεται στο Αμβούργο και φιλοξενεί το μεγαλύτερο μοντέλο σιδηροδρόμου στον κόσμο. Αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στη Γερμανία, μαγνητίζει τα βλέμματα ατόμων κάθε ηλικίας και έχει δεχθεί διθυραμβικές κριτικές από μεγάλους δημοσιογραφικούς οίκους, με τους κατασκευαστές του να έχουν δώσει απίστευτη προσοχή στη λεπτομέρεια που ίσως και να το… παράκαναν λίγο σε κάποια σημεία, με το επίπεδο της λεπτομέρειας να δικαιολογεί πάντως τα πάνω από 21 εκατομμύρια ευρώ του κόστους κατασκευής!

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια μικρογραφία της παγκόσμιας (γήινης και εξωγήινης!) πραγματικότητας, σε τέτοιο σημείο που βλέποντας το βίντεο, ίσως ξεχάσετε ότι πρόκειται για προϊόν μοντελισμού. Δείτε το βίντεο μέχρι το τέλος και θα μείνετε άφωνοι τόσο με τη λεπτομέρεια όσο και με την εναλλαγή ημέρας / νύχτας (4:16-4:38). Ρυθμίστε την ποιότητα στα 1080p και παγώστε το βίντεο όπου εσείς νομίζετε! Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου ίσως το παγώσουν στο 4:37-4:38 και ίσως ξεχαστούν και περιμένουν να δουν εισαγωγικό βίντεο από αγώνα Champions League!

Ένα ακόμα από τα πολλά μουσεία μοντελισμού, είναι το Hara Model Railway Museum στην Yokohama της Ιαπωνίας, όπου είχε κατασκευαστεί και ο πρώτος ιαπωνικός σιδηρόδρομος (πατήστε εδώ), το οποίο άνοιξε το 2012. Στο Beaconsfield της Αγγλίας, μάλιστα, υπάρχει ολόκληρο «χωριό» μοντελισμού που ονομάζεται: Bekonscot Model Village & Railway (πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα), του οποίου η ιστορία ξεκινά από το 1929, κλείνοντας φέτος 90 χρόνια λειτουργίας!

Επιπλέον, πέρα από τα πάρα πολλά εξειδικευμένα καταστήματα μοντελισμού και τις σχετικές εκθέσεις και τους διαγωνισμούς που διοργανώνονται ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως τα διεθνώς γνωστά Model Expo Italy Verona (πατήστε εδώ) και Scale Model Challenge (SMC) Contest (πατήστε εδώ), το οποίο διοργανώνεται στην Ολλανδία, υπάρχουν οργανωμένοι σύλλογοι και σωματεία μοντελιστών στα οποία μπορείτε να γίνετε μέλος. Δύο παραδείγματα από τη χώρα μας είναι η IPMS Ελλάδος (International Plastic Modelers Society Hellas), η οποία ιδρύθηκε το 1981 και αποτελεί το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικομοντελιστών (πατήστε εδώ), αλλά και ο Σύλλογος Μοντελιστών Βορείου Ελλάδος «Πήγασος» (πατήστε εδώ).

Model Expo Italy Verona, 2/3 Μαρτίου 2019

Και λίγα ακόμα βίντεο…

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφίες από το τρένο που μας έστειλε ο αναγνώστης μας, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ δημοσίως για την ευκαιρία που μας έδωσε να ασχοληθούμε με ένα τόσο πολύ εντυπωσιακό και ενδιαφέρον θέμα.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η παραπάνω κατασκευή, διαστάσεων 3,70μ x 1,20μ, πωλείται. Εφόσον κάποιος επιθυμεί να την αγοράσει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και εμείς θα τον φέρουμε σε επαφή με τον αναγνώστη μας.

Σημείωση: Το onpodium.gr – The art of sharing knowledge δεν συμμετέχει σε κανενός είδους σχετική αγοραπωλησία, δεν γνωρίζει την τιμή πώλησης και δεν θα έχει κάποιο οικονομικό όφελος από την ενδεχόμενη πώληση της κατασκευής

More on this topic

Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ