Πριν από σχεδόν 23 αιώνες, ο Αρχιμήδης, επηρεασμένος από τον αστρονόμο πατέρα του (Φειδίας) και ωθούμενος από το μοναδικό του ταλέντο να δημιουργεί μηχανικές κατασκευές βασισμένες σε μαθηματικά μοντέλα, κατασκεύασε μία περιστρεφόμενη σφαίρα, η οποία αναπαριστούσε τον Κόσμο και την κίνηση των ουράνιων σωμάτων.
Στο βίντεο του “Nature” που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τη σφαίρα του Αρχιμήδη όπως κατασκευάστηκε από τον Michael Wright, γνωστό Φυσικό και Ιστορικό της Τεχνολογίας, ο οποίος κατασκευάζει αρχαίες τεχνολογικές εφευρέσεις, όπως την εν λόγω σφαίρα, αλλά και το μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Στις 24 Φεβρουαρίου (2018), συμπληρώνονται 104 χρόνια από την ιστορική συνάντηση (1914) στην Jena (Ιένα) της Γερμανίας μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας ZEISS (Τσάις) – πρωτοπόρος εταιρεία, μεγάλος προμηθευτής των πλανηταρίων σε παγκόσμιο επίπεδο – και του Γερμανικού Μουσείου του Μονάχου (Deutches Museum), όπου έγιναν οι πρώτες επίσημες συζητήσεις και τέθηκαν οι βάσεις για την κατασκευή ενός πλανηταρίου που να βασίζεται σε σύστημα προβολής.
Η ZEISS κατασκεύασε τον προβολέα ZEISS Model I στο διάστημα 1919-1923. Tο 1923 ήταν το έτος «δημιουργίας» του πρώτου τεχνητού έναστρου ουρανού στην Jena. Ο προβολέας που προοριζόταν για το Deutches Museum τοποθετήθηκε, αρχικά και για δοκιμαστική λειτουργία, σε ειδική θολωτή κατασκευή στην οροφή του εργοστασίου της ZEISS στην Jena και δέχθηκε, επίσης, επισκέψεις και από το κοινό. Ο χώρος αυτός αποτέλεσε πρακτικά το πρώτο στον κόσμο πλανητάριο.
Στα πλαίσια του παρόντος αφιερώματος, επικοινωνήσαμε με την εταιρεία ZEISS και μας επέτρεψε να αναδημοσιεύσουμε εδώ μία ιστορική φωτογραφία του πρώτου αυτού πλανηταρίου [Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση της παρακάτω φωτογραφίας, χωρίς την άδεια της ZEISS – Source: ZEISS Archives].
Μετά την πρώτη του λειτουργία στην οροφή του εργοστασίου της ZEISS, o προβολέας ZEISS Model I μεταφέρθηκε στο Deutsches Museum, όπου και ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο επισήμως – ενώ πρακτικά, θα λέγαμε, το δεύτερο – πλανητάριο στον κόσμο (7 Μαΐου 1925).
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το προβολικό σύστημα απομακρύνθηκε από τη θέση του και τοποθετήθηκε σε ασφαλές μέρος και για αυτόν το λόγο επέζησε από το βομβαρδισμό του κτηρίου. Μετά το πέρας του πολέμου και την εκ νέου ανέγερση του μουσείου, το οποίο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, το ίδιο προβολικό σύστημα επανατοποθετήθηκε στο πλανητάριο, το οποίο προφανώς επανακατασκευάστηκε και αυτό (1951).
Τη σημερινή εποχή, τα πλανητάρια ανά τον κόσμο αποτελούν, θα λέγαμε, τεχνολογικά θαύματα που μαγεύουν το κοινό κάθε ηλικίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις πριν τρεις μήνες ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα εξαιρετικά υπερσύγχρονο πλανητάριο στο New Jersey (Jennifer Chalsty Planetarium του Liberty Science Center), το οποίο είναι το μεγαλύτερο πλανητάριο στο δυτικό ημισφαίριο και το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο (τα τέσσερα μεγαλύτερα βρίσκονται σε Ιαπωνία (2), Κίνα και Ρωσία).
Κατά την επικοινωνία που είχαμε με το Liberty Science Center, το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη φωτογραφία που βλέπετε στη συνέχεια, ανακαλύψαμε ότι το πλανητάριό τους έχει θόλο διαμέτρου 27 μέτρων και σύστημα προβολής με ανάλυση 8Κ!
Κι αν νομίζετε ότι εδώ στην Ελλάδα δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις, θα σας διαψεύσουμε, με βασικότερο παράδειγμα την ανανέωση του προβολικού συστήματος του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες (Σεπτέμβριος 2017). Το Ίδρυμα Ευγενίδου εγκατέστησε στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο ένα καινούργιο προβολικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να παρακολουθούν προβολές ομολογουμένως άριστης ποιότητας.
Τα σύγχρονα πλανητάρια αποτελούν χώρους στους οποίους το κοινό κάθε ηλικίας έρχεται σε επαφή με την αστρονομία με έναν τρόπο ελκυστικό και με μία οπτικο-ακουστική εμπειρία μάθησης που συνδυάζει στοιχεία υψηλής τεχνολογίας, επιστήμης, αλλά και τέχνης. Με ένα σχετικά χαμηλό κόστος, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αφεθεί σε ένα «μαγικό» κόσμο, να αναπτύξει τους ορίζοντές του και να απολαύσει ένα μοναδικό υπερθέαμα σε γιγάντιες ημισφαιρικές επιφάνειες προβολής.
Αξιοσημείωτος είναι επίσης ο συνδυασμός, στις ίδιες εγκαταστάσεις, των ψηφιακών πλανηταρίων με άλλες δομές, όπως συνεδριακά κέντρα, βιβλιοθήκες και άλλους χώρους που προάγουν τη γνώση και τον πολιτισμό ή που φέρνουν σε επαφή το κοινό με δημιουργήματα τελευταίας τεχνολογίας.
Τα σύγχρονα προβολικά συστήματα των πλανηταρίων, όπως περιγράφεται και στη σχετική βιβλιογραφία (βλέπε στο τέλος του άρθρου), προσφέρουν επίσης μεγάλες εκπαιδευτικές δυνατότητες και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, μιας και μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα αστρονομίας να κατανοήσουν με μεγαλύτερη ευκολία έννοιες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον τρισδιάστατο χώρο, στις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων και σε κάποιες από τις ιδιότητές τους, θέματα που δύσκολα αναλύονται και γίνονται κατανοητά, για παράδειγμα, στο χαρτί ή σε έναν πίνακα μιας αίθουσας διδασκαλίας.
Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε στα τρία πλανητάρια της χώρας μας και μπορείτε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό που διοργανώνουμε (δηλώστε συμμετοχή από 22/02/2018 έως και 28/02/2018) με δώρο δύο διπλά εισιτήρια ανά πλανητάριο, δώδεκα εισιτήρια συνολικά δηλαδή, για τα οποία ευχαριστούμε θερμά τις διοικήσεις των τριών πλανηταρίων.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου
Το κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου, με έτος ίδρυσης το 1956 και βραβευμένο από το 1965 με το Χρυσούν Μετάλλιον της Ακαδημίας Αθηνών, πιστό στο δρόμο που χάραξε ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης και η αδελφή του, Μαριάνθη Σίμου, πρώτη διοικήτρια του Ιδρύματος στην οποία πιστώνεται η απόφαση για την κατασκευή του πρώτου ελληνικού πλανηταρίου (1966), διατηρεί και εκσυγχρονίζει ανά τακτές χρονικές περιόδου το πλανητάριο των εγκαταστάσεών του.
Εκτός από το πλανητάριο, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, υπάρχει ακόμα μία εκπληκτική βιβλιοθήκη 1100 τετραγωνικών μέτρων, αίθουσες εκθέσεων, συνεδριακοί χώροι, αλλά και το εργαστήριο τεχνολογίας του Ιδρύματος, UTech Lab, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές 13-17 ετών, η συμμετοχή των οποίων στα οργανωμένα εργαστήρια του UTech Lab είναι δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες για το Ίδρυμα Ευγενίδου, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος (πατήστε εδώ).
Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι ένα από τα πιο σύγχρονα, καλύτερα και μεγαλύτερα πλανητάρια του κόσμου. Ο θόλος στην αίθουσα προβολών έχει διάμετρο 25 μέτρα και επιφάνεια περίπου 950 τετραγωνικών μέτρων. Η αίθουσα είναι χωρητικότητας 278 καθισμάτων συν 4 θέσεων για ΑμεΑ.
Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, το οποίο αντικατέστησε το παλαιό πλανητάριο το 2003, έχει ανανεώσει έως σήμερα (Φεβρουάριος 2018) τρεις φορές τα προβολικά του συστήματα. Η τελευταία ανανέωση (Σεπτέμβριος 2017) με ένα υπερσύγχρονο προβολικό σύστημα εξαιρετικά υψηλής φωτεινότητας προσφέρει στο κοινό που επισκέπτεται το πλανητάριο μία από τις καλύτερες οπτικοακουστικές εμπειρίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το πλανητάριο λειτουργεί από Δευτέρα έως και Κυριακή. Τα πρωινά Δευτέρας έως και Παρασκευής λειτουργεί με προβολές μόνο για σχολεία ενώ τα απογεύματα Τετάρτης, Πέμπτης και Παρασκευής, καθώς και τα Σαββατοκύριακα είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα προβολών και τις τιμές των εισιτηρίων, παρακαλούμε πατήστε εδώ.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσφέρει στους αναγνώστες του onpodium.gr δύο διπλές προσκλήσεις για το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό, στείλτε email με το ονοματεπώνυμό σας και με θέμα «Αθήνα» στο contests@onpodium.gr έως και 28/02/2018. Παρακαλούμε, διαβάστε στο τέλος του άρθρου περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό και τη διεξαγωγή του.
ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Παλαιό Φάληρο
(Είσοδος από Πεντέλης 11)
Ώρες λειτουργίας
Για το διάστημα 12 Φεβρουαρίου – 1 Απριλίου 2018:
Δευτέρα έως και Παρασκευή, 9:30 – 16:30 (προβολές μόνο για σχολεία)
Δευτέρα, Τρίτη απόγευμα: Κλειστά
Τετάρτη – Παρασκευή: 17:30 (πρώτη προβολή) – 20:30 (τελευταία προβολή)
Σάββατο, Κυριακή: 10:30 (πρώτη προβολή)– 20:30 (τελευταία προβολή)
Αναλυτικά: Πατήστε εδώ
Τηλέφωνο: 2109469600
https://www.facebook.com/eugenides.planetarium/
Εάν βρίσκετε ενδιαφέρον το κείμενο που διαβάζετε, καθώς και το σχετικό διαγωνισμό που το συνοδεύει, παρακαλούμε στηρίξτε μας κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανταμειφθεί ή εργασία μας, θα σας παρακαλούσαμε θερμά να αφιερώνατε τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται και να κάνετε το “like” στη σελίδα μας. Προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε τα κείμενά μας με πρωτότυπο και ενδιαφέρον υλικό από όλες τις γωνιές της γης και, αν σας αρέσει το αποτέλεσμα, παρακαλούμε, στηρίξτε μας με τον προαναφερθέντα τρόπο. Αυτός είναι ο δεύτερος διαγωνισμός που διοργανώνουμε και ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμα, με γνώμονα να σας φέρνουμε πιο κοντά στη γνώση, στην επιστήμη, στις τέχνες και στον πολιτισμό. onpodium.gr – The art of sharing knowledge, Διαχειριστής: Σωτήριος Γ. Μάιπας, Φυσικός MSc, PhD Cd
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
Το ΝΟΗΣΙΣ είναι ένας πολιτιστικός μη κερδοσκοπικός φορέας που προσφέρει στους μαθητές και το ευρύ κοινό ένα ευχάριστο περιβάλλον για ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Το ΝΟΗΣΙΣ ιδρύθηκε το 2001 ως μετεξέλιξη του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ, λειτουργούν αίθουσες προβολών (Πλανητάριο, Κινηματογράφος Ευρείας Οθόνης – Κοσμοθέατρο – και Προσομοιωτής Εικονικής Πραγματικότητας), Μουσείο Τεχνολογίας και ένα Συνεδριακό Κέντρο.
Κατά τη διάρκεια του έτους, διοργανώνονται πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ανοιχτών εκδηλώσεων. Το ΝΟΗΣΙΣ φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ευρύτερα, παρέχοντας στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να κατανοήσουν έννοιες των θετικών επιστημών και την πρόοδο της τεχνολογίας, συμμετέχοντας ενεργά σε μια διαδικασία που συνδυάζει τη γνώση με την ψυχαγωγία.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα (πατήστε εδώ).
Το Πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ
Ο θόλος του πλανηταρίου έχει εσωτερική διάμετρο 18 μέτρων και η αίθουσα, η οποία είναι εξοπλισμένη με προβολικά μηχανήματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές τελευταίας γενιάς με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της εμπειρίας του επισκέπτη, έχει χωρητικότητα 150 επικλινών θέσεων.
Το ΝΟΗΣΙΣ λειτουργεί από Τρίτη έως και Κυριακή. Τις καθημερινές, το πρόγραμμα προβολών των αιθουσών του διαμορφώνεται βάσει των κρατήσεων από σχολεία και άλλους φορείς. Σε κάθε αίθουσα ωστόσο, υπάρχει μία προβολή σε προκαθορισμένη ώρα.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα προβολών και τις τιμές των εισιτηρίων, παρακαλούμε πατήστε εδώ.
Για να κερδίσετε μία από τις δύο διπλές προσκλήσεις για το πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ, μία ευγενική προσφορά του ΝΟΗΣΙΣ, παρακαλούμε στείλτε email με το ονοματεπώνυμό σας και με θέμα «Θεσσαλονίκη» στο contests@onpodium.gr έως και 28/02/2018. Παρακαλούμε, διαβάστε στο τέλος του άρθρου περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό και τη διεξαγωγή του.
ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης, 570 01
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη με Παρασκευή: 9:00-15:00
Σάββατο: 13:00-21:00
Κυριακή: 11:00-19:00
Δευτέρα: Κλειστά
Αναλυτικά: Πατήστε εδώ
Τηλέφωνο: 2310483000
www.facebook.com/NoesisScienceCenter
Πλανητάριο Κρήτης
To Πλανητάριο Κρήτης (Planet Crete), το νεότερο πλανητάριο της χώρας, ξεκίνησε να λειτουργεί στις 17 Δεκεμβρίου 2016 και βρίσκεται στην Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στον χώρο που κατασκευάστηκε το πλανητάριο, υπήρχε ήδη θεματικό πάρκο με θέμα την εποχή των δεινοσαύρων, το οποίο και αυτό αποτελεί έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και διαδραστικό χώρο τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.
Το πλανητάριο δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει στις ίδιες εγκαταστάσεις την ανάγκη για εξερεύνηση του σύμπαντος και την κατανόηση των νόμων της φύσης με τη βοήθεια της συναρπαστικής επιστήμης της αστρονομίας. Η διάμετρος της ημισφαιρικής οθόνης του είναι 12 μέτρα και η αίθουσα του είναι 70 θέσεων. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Planet Crete, λειτουργεί και ειδικά σχεδιασμένος χώρος πειραμάτων (science exhibition).
Το Planet Crete λειτουργεί με προγράμματα για σχολεία τις καθημερινές, αλλά τα σαββατοκύριακα είναι επισκέψιμο από το κοινό, μεταξύ 11 πμ και 7 μμ (πρώτη προβολή στις 11 πμ και τελευταία προβολή στις 6 μμ). Για να δείτε το πρόγραμμα προβολών του Πλανηταρίου Κρήτης, παρακαλούμε πατήστε εδώ (για τις τιμές των εισιτηρίων, πατήστε εδώ).
Για να κερδίσετε μία από τις δύο διπλές προσκλήσεις για το Planet Crete, τις οποίες προσφέρει το ίδιο το Planet Crete, παρακαλούμε στείλτε email με το ονοματεπώνυμό σας και με θέμα «Ηράκλειο» στο contests@onpodium.gr έως και 28/02/2018. Παρακαλούμε, διαβάστε στο τέλος του άρθρου περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό και τη διεξαγωγή του.
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παλιά αμερικανική βάση Γουρνών, Ηράκλειο, 700 14
(κοινές εγκαταστάσεις με το Πάρκο Δεινοσαύρων, αλλά με διαφορετική είσοδο)
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως και Παρασκευή: 10:00-13:00 (μόνο για σχολεία)
Σαββατοκύριακο: 11:00-19:00
Αναλυτικά: Πατήστε εδώ
Τηλέφωνο: 2810332107
https://www.facebook.com/planetcrete
Συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις δύο διπλές προσκλήσεις ανά πλανητάριο (12 εισιτήρια συνολικά)
Για να πάρετε μέρος στην κλήρωση, παρακαλούμε στείλτε email με το ονοματεπώνυμό σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση contests@onpodium.gr, γράφοντας στο θέμα την πόλη για την οποία ενδιαφέρεστε (Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Ηράκλειο).
Κάθε ένα ονοματεπώνυμο (και κάθε μία διεύθυνση email) δικαιούται μόνο μία συμμετοχή. Στο ίδιο email, θα σας απαντήσουμε δίνοντάς σας έναν κωδικό, με τον οποίο θα πάρετε μέρος στην κλήρωση. Εάν για κάποιο λόγο δεν λάβετε απάντησή μας μέσα σε 24 ώρες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας εκ νέου.
Ο κωδικός θα είναι της μορφής π.χ. Α117 για την Αθήνα, Θ117 για τη Θεσσαλονίκη και Η117 για το Ηράκλειο. Εάν, για κάποιο λόγο, το πρώτο γράμμα του κωδικού που θα λάβετε είναι διαφορετικό από το πρώτο γράμμα της πόλης της επιλογής σας, παρακαλούμε ενημερώστε μας, ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις.
Οι τυχεροί κωδικοί θα αναρτηθούν στη σελίδα μας στο Facebook και θα αποσταλούν και σχετικά emails στους νικητές. Εάν κάποιος νικητής δεν μας απαντήσει στο email που θα του στείλουμε μέσα σε 72 ώρες, αναγκαστικά η εκάστοτε πρόσκληση θα δωρίζεται στον πρώτο κατά σειρά επιλαχόντα κοκ.
Επισημαίνεται ότι στη σελίδα μας στο Facebook θα αναρτηθούν μόνο οι δύο τυχεροί κωδικοί καθώς και πέντε επιλαχόντες ανά πόλη. Είναι στην κρίση των νικητών το αν θα αποκαλύψουν στο Facebook την ταυτότητά τους ή όχι.
Συμμετοχή στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε από 22/02/2018 έως και 28/02/2018 και ώρα 23:59. Οι τυχεροί κωδικοί θα ανακοινωθούν στις 01/03/2018.
Οι νικητές παρακαλούνται να μην ζητήσουν το δώρο τους από το κάθε πλανητάριο προτού λάβουν το τελικό email από εμάς, με το οποίο θα τους ενημερώνουμε ότι λήφθηκαν τα ονόματά τους από το κάθε ένα πλανητάριο.
Οι προσκλήσεις θα έχουν ισχύ μέχρι τέλος Μαρτίου 2018 και οι νικητές μπορούν να παρακολουθήσουν όποια παράσταση επιθυμούν.
Παρακαλούμε, στηρίξτε μας στη δύσκολή προσπάθειά μας και διαδώστε το παρόν μήνυμα.
Σημαντικές πληροφορίες / διευκρινίσεις
Ο διαγωνισμός διεξάγεται εξ’ ολοκλήρου από το onpodium.gr, το οποίο ενεργεί σε συμφωνία με τους φορείς που προσφέρουν τα δώρα του διαγωνισμού
Οι προσκλήσεις είναι μία ευγενική προσφορά του Ευγενίδειου Ιδρύματος, του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και του Πλανηταρίου Κρήτης
Το Facebook δεν φέρει καμία ευθύνη για τον διαγωνισμό, ούτε διεξάγει / χορηγεί / υποστηρίζει το σύνολο ή κάποιο μέρος του διαγωνισμού
Την ευθύνη για το διαγωνισμό και για την ανάδειξη των τυχερών την έχει αποκλειστικά το onpodium.gr
Διαχειριστής και υπεύθυνος επικοινωνίας του onpodium.gr: Μάιπας Γ. Σωτήριος, sotgmaip [at] onpodium [.] gr
Επιμέλεια κειμένου: Μάιπας ΓΣ
Επιλεγμένες βιβλιογραφικές αναφορές
Chartrand, M. R. III (1973) A fifty year anniversary of a two thousand year dream. The Planetarian, 2 (3), 95-101. [http://www.ips-planetarium.org/?page=a_chartrand1973, 17/02/2018, date last accessed].
Deutches Museum. The History of the Planetarium at the Deutches Museum, The Wonder of Jena. http://www.deutsches-museum.de/en/exhibitions/natural-sciences/planetarium/the-history-of-the-planetarium/ (17/02/2018, date last accessed)
Othman, M. (1991). Science education in a planetarium. Publications of the Astronomical Society of Australia, Vol. 9, 69-71.
Petersen, C. C. (2005). The unique role of the planetarium / Science Centre in science communication. Proceedings of the Communicating Astronomy with the Public ESO/ESA/IAU Conference Communicating Astronomy with the Public 2005, 38-50.
Petrie, K. B. (2013). Early Childhood Learning in Preschool Planetarium Programs. Master’s Thesis, Master of Arts, University of Washington. https://digital.lib.washington.edu/researchworks/bitstream/handle/1773/23525/Petrie_washington_0250O_11910.pdf?sequence=1&isAllowed=y (17/02/2018, date last accessed).
Plummer, J. D., Schmoll, S., Yu, K. C., Ghent, C. (2015). A guide to conducting educational research in the planetarium. Planetarian, 44(2), 8-24.
Sumners, C., Reiff, P. (2004). Creating full-dome experiences in the new digital planetarium. In NASA Office of Space Science Education and Public Outreach Conference, Vol. 319, 155-159.
Thornburgh, W. R. (2017). The role of the planetarium in students’ attitudes, learning, and thinking about astronomical concepts. Electronic Theses and Dissertations. Paper 2684. https://doi.org/10.18297/etd/2684.
Volz, P (2014). Tracing paths of history. Rudolf Straubel, Walter Bauersfeld, and the projection planetarium. Planetarian, Part 1: http://c.ymcdn.com/sites/www.ips-planetarium.org/resource/resmgr/pdf-pubs/Volz_December_2013_Straubel_.pdf Part 2: http://c.ymcdn.com/sites/www.ips-planetarium.org/resource/resmgr/pdf-pubs/Volz_March_2014_Straubel_2.pdf (17/02/2018, date last accessed).
Yu, K. C., Sahami, K., Sahami, V., Sessions, L. C. (2015). Using a digital planetarium for teaching seasons to undergraduates. Journal of Astronomy and Earth Sciences Education, 2(1), 33-50.
Wright M.T. (2017). Archimedes, Astronomy, and the Planetarium. In: Rorres C. (eds) Archimedes in the 21st Century. Trends in the History of Science. Birkhäuser, Cham, 125-141.
ZEISS (2010). Did You Know… that the World’s First Planetarium Was Erected on the Roof of the ZEISS Factory? https://www.zeiss.com/corporate/int/about-zeiss/did-you-know/57th-edition-of–did-you-know—-.html (19/02/2018, date last accessed).
Στεφανάκη Σ. (2008). Διδακτική προσέγγιση του εμβαδού της έλλειψης με αναφορά στο έργο Σφαιροειδή και Κωνοειδή του Αρχιμήδη, Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, ΠΜΣ «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών», Τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ, Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής Πανεπιστήμιου Κύπρου