Σε πρόσφατη δημοσίευση δύο Ιρανών ερευνητών σε διεθνούς αναγνωσιμότητας επιστημονικό περιοδικό του ψυχιατρικού τομέα, περιγράφεται ένα ιδιαίτερο πείραμα στο οποίο ο ένας εκ των δύο ερευνητών μελέτησε τη συμπεριφορά του εαυτού του στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού από τις οποίες υπέφερε.
Φόβος, ανησυχία, ναυτία, σωματικοί πόνοι, οισοφαγικές συσπάσεις, αίσθηση ασφυξίας και εμετοί ήταν μερικά από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα από τα οποία υπέφερε. Ακολούθησε θεραπευτικές αγωγές και ψυχολογική στήριξη χωρίς, όμως, το αποτέλεσμα που θα ήθελε. Τη χρονική περίοδο που του είχε προταθεί μάλιστα σχετική εγχείριση, εγκατέστησε τυχαία στο κινητό του εφαρμογή σκακιού και άρχισε να παίζει σκάκι τις ώρες που “φυσιολογικά” θα εμφανίζονταν τα συμπτώματα. Παίζοντας σκάκι, διαπίστωσε ότι δεν είχε πια συμπτώματα.
Το όλο φαινόμενο ονομάζεται “distraction” (περισπασμός, απόσπαση – «εκτροπή» προσοχής δηλαδή) και στην περίπτωσή του ήταν πολύ αποτελεσματικό, καθώς αντιμετωπίστηκαν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που είχε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι άλλες λύσεις περισπασμού που δοκιμάστηκαν ήταν λιγότερο αποτελεσματικές.
Γιατί σκάκι και όχι κάποιο άλλο παιχνίδι; Το σκάκι είναι ένα πολύ απαιτητικό παιχνίδι που απαιτεί πνευματική συγκέντρωση και κατ’ επέκταση την προσοχή του παίκτη, απομακρύνοντας τον από άλλες σκέψεις (πάντα με την προϋπόθεση ότι ο παίκτης έχει ρυθμίσει κατάλληλα το επίπεδο δυσκολίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να έχει και αρνητική επίδραση, ειδικά αν ο παίκτης χάνει και απογοητεύεται από αυτό).
Πιθανότατα, όμως, θεραπευτική επίδραση να έχουν και άλλες εφαρμογές (apps) που οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν στα κινητά / tablets τους με στόχο να «ξεχνούν» ορισμένα από τα προβλήματα που τους απασχολούν. Σκακιστές ή μη, αξίζει τον κόπο να ψάξετε ποια εφαρμογή σας βοηθάει να ξεχαστείτε και γιατί όχι, να ξεπεράσετε τυχόν προβλήματα ψυχοσωματικής φύσης!
Τη μελέτη στην οποία αναφερθήκαμε στην αρχή του άρθρου μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Μάιπας Γ. Σ.
Βιβλιογραφία
Barzegar K, & Barzegar S. Chess Therapy: A New Approach to Curing Panic Attack. Asian Journal of Psychiatry 2017;30:118-119.
Corah NL, Gale EN, & Illig SJ. The use of relaxation and distraction to reduce psychological stress during dental procedures. The Journal of the American Dental Association 1979;98(3):390-394.