Saturday, February 24, 2024

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο...

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα...

Μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το βιβλίο περιέχει συνολικά 150 μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου,...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης...

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την...

Κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην εποχή...

Φιλοξενούμε σήμερα στο onpodium.gr-The art of sharing knowledge, την κ. Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρο...
ΑρχικήΠολιτισμόςΑίθουσα Γουναρόπουλου στο...

Αίθουσα Γουναρόπουλου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά): Ένα στολίδι στην καρδιά της Αθήνας

Δείτε την εκπληκτική τοιχογραφία των 113 τμ!

Το 1937, ο Δήμος Αθηναίων αναθέτει στον Γουναρόπουλο και στον Κόντογλου την τοιχογράφηση του Δημαρχείου. Ο Γουναρόπουλος, χρησιμοποιώντας χρώματα λαδιού και κερί, δημιουργεί μια μοναδική τοιχογραφία 113 τετραγωνικών μέτρων που αναπαριστά την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι εκείνη την περίοδο. Το έργο ξεκίνησε το Μάρτιο του 1938 και παραδόθηκε το Σεπτέμβριο του 1939.

Προετοιμάζοντας το προγραμματισμένο αφιέρωμα για το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου στα Άνω Ιλίσια, αντιληφθήκαμε αμέσως ότι θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην επισκεφθούμε την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) στην Ομόνοια, ώστε να δούμε από κοντά την τοιχογραφία του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου. Αφού επικοινωνήσαμε με το Δήμο Αθηναίων και μας επετράπη η επίσκεψη στο χώρο, τραβήξαμε ορισμένες φωτογραφίες για να τις μοιραστούμε μαζί σας.

Tο Δημαρχιακό Μέγαρο (Παλαιό Δημαρχείο) στην Πλατεία Κοτζιά είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό κτήριο που ενδεχομένως αδικείται από τη γενικότερη κατάσταση που, παρά τις συνεχείς βελτιώσεις, επιμένει να επικρατεί στο πολύπαθο κέντρο της αθηναϊκής πρωτεύουσας, μια κατάσταση που δυστυχώς συναντήσαμε και εμείς κατά τη διαδρομή μας μέχρι το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Με το που περάσαμε την πόρτα της αίθουσας, επιβεβαιώσαμε αμέσως ότι η αίθουσα αυτή αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι στην καρδιά της Αθήνας, το οποίο έχει διατηρηθεί από τους υπεύθυνους στο βαθμό που του αξίζει. Η εντυπωσιακή αίθουσα σε παρασέρνει σε ένα ταξίδι από τη μια εποχή στην άλλη και ταυτόχρονα σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς θα ήταν ο κόσμος αν όλοι είχαν ίσες ευκαιρίες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον κόσμο των Τεχνών. Ίσως και οι πεταμένες σύριγγες στους δρόμους που περπατήσαμε να μην υπήρχαν. Ίσως, πολλά ακόμα «ίσως», γιατί το κοινωνικό έργο που μπορεί να προσφέρει η Τέχνη δεν αναγνωρίζει κανενός είδους σύνορο.

Δείτε στη συνέχεια ένα σύντομο φωτογραφικό αφιέρωμα. Ανάμεσα στα έργα, λόγω της καλύτερης ευκρίνειας των συγκεκριμένων φωτογραφιών, μπορείτε να διακρίνετε την «Αποθέωση στον Περικλή», τους «Περσικούς Πολέμους», το «Θάνατο του Σωκράτη», την «Αγία Φιλοθέη», αλλά και το «Αθηναϊκό Πανόραμα» στο βάθος της αίθουσας.

Το μεγαλείο του έργου μάς γέμισε αισιοδοξία. Καλλιτεχνικοί, πολιτισμικοί και ιστορικοί θησαυροί υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αρκεί να τους εντοπίσουμε, να τους αναδείξουμε και να τους προστατεύσουμε, αλλά και να δημιουργήσουμε και νέες, ποιοτικές, σύγχρονες και ενδεχομένως καινοτόμες εστίες πολιτισμού, τεχνών και γραμμάτων.

Το Κέντρο της Αθήνας, κάθε κέντρο, κάθε πλατεία και κάθε γωνιά της Ελλάδας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μπορούν να βρουν την προσωρινά χαμένη τους δόξα. Η δόξα αυτή δεν θα σβήσει ποτέ και θα υπάρχει για πάντα, γιατί κάποιοι μεγάλοι Έλληνες έχουν φροντίσει για αυτό. Ένας τέτοιος μεγάλος Έλληνας ήταν και ο ζωγράφος Γεώργιος Γουναρόπουλος.

Παρακαλούμε, πατήστε εδώ, για να διαβάσετε το αφιέρωμα στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου και να δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Το onpodium.gr ευχαριστεί θερμά το Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γεώργιο Καμίνη, που μας επέτρεψε τόσο την επίσκεψη στο χώρο όσο και τη φωτογράφηση του.

Επιμέλεια κειμένου και Φωτογραφίες: Μάιπας Γ. Σωτήριος, Διαχειριστής του onpodium.gr – The art of sharing knowledge

Continue reading

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο βιβλίο από τη Μαργαρίτα Κεφαλάκη

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα βιβλίο με ποίηση, ένα βιβλίο με σκέψεις και στιγμές δημιουργίας, ένα βιβλίο που, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του, περιέχει λόγια, σκέψεις, ποίηση, τραγούδια, που αναζητούν...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης πολύ επιβαρυμένων περιοχών

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την απορρύπανση περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από περιβαλλοντικούς και επικίνδυνους για την υγεία ρύπους. Καθιερώθηκε από το Κογκρέσο μέσω της νομοθετικής πράξης CERCLA (Comprehensive Environmental Response,...

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: 10+1 facts

Συγκεντρώσαμε 10+1 facts για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία έχουν έρθει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα για τις επιπτώσεις τους στην υγεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά ήδη υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν, στερώντας τους το...