Saturday, February 24, 2024

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο...

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα...

Μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το βιβλίο περιέχει συνολικά 150 μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου,...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης...

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την...

Κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην εποχή...

Φιλοξενούμε σήμερα στο onpodium.gr-The art of sharing knowledge, την κ. Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρο...
ΑρχικήΚοινωνίαΑστική Πανίδα Δήμου...

Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων: Μία υπηρεσία ανθρωπιάς και πολιτισμού

Η «Αστική Πανίδα» είναι η υπηρεσία του Δήμου της Αθήνας που έχει ως κύριο αντικείμενο τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλους / γάτες) και μεριμνά για την ευζωία τους. Η υπηρεσία ασχολείται καθημερινά, κατά μέσο όρο, με 3-4 περιστατικά, τα οποία αφορούν συνήθως τραυματισμένα αδέσποτα. Η «Αστική Πανίδα» περισυλλέγει τα τραυματισμένα ζώα με ειδικό όχημα που διαθέτει, τα θεραπεύει και είτε τα προωθεί για υιοθεσία είτε τα επανατοποθετεί όπου αυτό επιβάλλεται (π.χ. μη εξημερωμένες ενήλικες γάτες). Στην περίπτωση της επανατοποθέτησης, ο Δήμος μεριμνά για τη σίτιση και για την αποπαρασίτωση των ζώων, συνήθως σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία.

Τα τελευταία χρόνια, όπως μας ενημέρωσε ο Τμηματάρχης της «Αστικής Πανίδας», κ. Πέτρος Χαρπαλής, η υπηρεσία έρχεται αντιμέτωπη με περιστατικά ζώων ράτσας, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν, γεγονός που ενδεχομένως έχει ως αφορμή τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Τα πρώην δεσποζόμενα και νυν αδέσποτα ζώα δεν γνωρίζουν πώς να ζουν στο δρόμο και δεν γίνονται αποδεκτά από τα άλλα αδέσποτα ζώα που έχουν ήδη σχηματισμένες τις δικές τους αγέλες. Η «Αστική Πανίδα» περισυλλέγει τα «αδέσποτα ράτσας» και προσπαθεί να τους βρει σπίτι.

Οι τραυματισμένοι αδέσποτοι σκύλοι καθώς και τα αδέσποτα ράτσας φιλοξενούνται σε καταφύγια, όπως το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, το οποίο έχει τριπλή λειτουργία: κέντρο περίθαλψης (βασική λειτουργία), κέντρο προσωρινής φιλοξενίας και κέντρο υιοθεσίας, καθώς είναι επισκέψιμο από τους πολίτες που επιθυμούν να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο σκύλο.

Στην περίπτωση των γατιών, ο Δήμος συνεργάζεται με ανάδοχο κτηνίατρο. Οι αδέσποτες γάτες αποτελούν πολύ πιο σύνθετη περίπτωση, καθώς αν προέρχονται από τροχαία, δύσκολα επιβιώνουν και αν επιβιώσουν, επειδή κατά γενικό κανόνα δεν είναι εξημερωμένες, πρέπει να επανατοποθετηθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, από όπου δύσκολα μπορεί να τις ξαναπιάσει κανείς. Γι’ αυτό και στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της Αστικής Πανίδας όπου μπορείτε να δείτε φωτογραφίες των προς υιοθεσία ζώων (πατήστε εδώ), δεν θα βρείτε κάποια γάτα.

Σας υπενθυμίζουμε όμως, το μικρό γατάκι που επιβίωσε από τροχαίο και αναζητά τη βοήθειά σας. Παρακαλούμε, κάντε κλικ εδώ.

Η εύρεση σπιτιού για τα αδέσποτα ζώα κρύβει ένα σημαντικό αριθμό δυσκολιών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συχνά μεγάλη ηλικία των ζώων. Για παράδειγμα, φιλοξενείται ηλικιωμένος σκύλος με προβλήματα υγείας του οποίου η ιδιοκτήτρια απεβίωσε και για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα νέο σπίτι, με αποτέλεσμα να παραμένει για πολλούς μήνες στο καταφύγιο.

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο Δήμος έχει μεριμνήσει ούτως ώστε η ανεργία ή αναπηρία ενός ατόμου να μην αποτελούν τροχοπέδη για την υιοθέτηση ενός ζώου, συνεισφέροντας στο οικονομικό σκέλος και καθιστώντας την υιοθέτηση πολύ εφικτή.

Η αποδοτικότητα του προγράμματος είναι υψηλή (έχουν ήδη υιοθετηθεί από πολίτες περίπου 1900 ζώα) και, επίσης, διοργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε τόσο η αποδοτικότητα του προγράμματος όσο και η συμπεριφορά του κόσμου προς τα ζώα να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Αρμόδια αντιδήμαρχος του πολύ αξιόλογου αυτού εγχειρήματος είναι η κ. Ελένη Μυριβήλη και αρμόδιος Τμηματάρχης, όπως ήδη αναφέραμε, ο κ. Πέτρος Χαρπαλής, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την πολύ ουσιαστική επικοινωνία. Ως onpodium.gr-The art of sharing knowledge, ευχόμαστε κάθε επιτυχία τόσο στη Διοίκηση όσο και στο προσωπικό της υπηρεσίας και αναγνωρίζουμε ότι το έργο τους αποτελεί μια όαση ανθρωπιάς και πολιτισμού, αυτονόητα ζητήματα που δυστυχώς έχουμε αρχίσει να τα αναζητούμε.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε το τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως δημότες για να συνεισφέρουμε στο έργο της «Αστικής Πανίδας». Συνοπτικά:

Αν βρείτε ένα τραυματισμένο ζώο, καλέστε το 1595 (ανοιχτή γραμμή εξυπηρέτησης του δημότη: 8.00 πμ έως τις 8.00 μμ) και καταθέστε σχετικό αίτημα. Θα επικοινωνήσει η «Αστική Πανίδα» μαζί σας.

Αν χτυπήσετε εσείς ένα ζώο κατά λάθος, μην το εγκαταλείψετε. Καλέστε το 1595. Δεν θα σας αποδοθούν ευθύνες εάν δεν το εγκαταλείψετε.

Αν γνωρίζετε ότι κάποιοι κακομεταχειρίζονται το κατοικίδιό τους ή αν ένα δεσποζόμενο ζώο χρειάζεται βοήθεια για τον οποιοδήποτε λόγο, καλέστε την αστυνομία ή επισκεφθείτε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας. Η αστυνομία θα επικοινωνήσει πρώτα με αρμόδιο Εισαγγελέα και μετά με την «Αστική Πανίδα».

Εάν θέλετε να βοηθήσετε κάποιο από τα αδέσποτα της «Αστικής Πανίδας», επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα και δείτε τα προς υιοθεσία ζώα που φιλοξενούνται σε ειδικό καταφύγιο εδώ ή επικοινωνήστε με την υπηρεσία: 210 3239201 (7.00 πμ με 10.00 μμ), t.astikis.panidas@athens.gr.

Μην αγοράσετε τον επόμενο καλύτερό σας φίλο!

Continue reading

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο βιβλίο από τη Μαργαρίτα Κεφαλάκη

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα βιβλίο με ποίηση, ένα βιβλίο με σκέψεις και στιγμές δημιουργίας, ένα βιβλίο που, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του, περιέχει λόγια, σκέψεις, ποίηση, τραγούδια, που αναζητούν...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης πολύ επιβαρυμένων περιοχών

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την απορρύπανση περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από περιβαλλοντικούς και επικίνδυνους για την υγεία ρύπους. Καθιερώθηκε από το Κογκρέσο μέσω της νομοθετικής πράξης CERCLA (Comprehensive Environmental Response,...

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: 10+1 facts

Συγκεντρώσαμε 10+1 facts για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία έχουν έρθει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα για τις επιπτώσεις τους στην υγεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά ήδη υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν, στερώντας τους το...