Saturday, February 24, 2024

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο...

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα...

Μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το βιβλίο περιέχει συνολικά 150 μαθηματικά προβλήματα περιβαλλοντικού περιεχομένου,...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης...

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την...

Κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην εποχή...

Φιλοξενούμε σήμερα στο onpodium.gr-The art of sharing knowledge, την κ. Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρο...
ΑρχικήΆρθρα γνώμηςΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Σ’...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Σ’ έναν παράλληλο κόσμο που τα ζώα ζουν σαν άνθρωποι και οι άνθρωποι σαν ζώα

Σ’ έναν παράλληλο κόσμο, στον οποίο το σύμπαν είναι σφαιρικό και μπλε και η γη επίπεδη και μαύρη με χρυσά αστέρια πάνω της, τα ζώα ζουν σαν άνθρωποι και οι άνθρωποι σαν ζώα.

[Μια ιστορία που προέκυψε μετά τη συνάντηση με τους υπεύθυνους της Αστικής Πανίδας – υπηρεσία του Δήμου της Αθήνας που φροντίζει τα αδέσποτα ζώα]

Δυστυχώς, ο κόσμος αυτός υποφέρει από τα ίδια προβλήματα που υποφέρει και ο δικός μας κόσμος. Φτώχεια, πείνα, απληστία, άσχημη συμπεριφορά προς το περιβάλλον και προς τα άλλα είδη που ζουν πάνω στον πλανήτη.

Ο σκύλος κύριος Μπάλας και η γυναίκα του, η κυρία Ρίνα, γνωστοί ως ζεύγος «Μπαλαρίνα», αισθάνονταν πολύ άσχημα γιατί ο γείτονάς τους είχε αγοράσει έναν πάρα πολύ ακριβό άνθρωπο, για τον οποίο τους περηφανευόταν συνεχώς. Δεν μπορούσαν να το ανεχτούν αυτό όμως. Έπρεπε και οι ίδιοι να αγοράσουν ένα πιο ακριβό άνθρωπο, μιας πιο καλής φυλής, γιατί το να έχεις έναν ακριβό άνθρωπο είναι δείγμα κοινωνικού κύρους. Το να υιοθετήσεις έναν αδέσποτο άνθρωπο είναι ένδειξη φτώχειας και τέτοια απαξίωση δεν την ήθελε καθόλου το πλούσιο ανδρόγυνο.

Ένα απόγευμα λοιπόν, πήγαν στο Human Shop της γειτονιάς τους και αγόρασαν το πιο ακριβό μωρό που βρήκαν, με τη δικαιολογία ότι θα ήταν δώρο για το κουτάβι τους. Το μωρό χάρηκε πάρα πολύ όταν το έβγαλαν από το κλουβί του, γιατί είχε ζήσει για πολύ καιρό περιορισμένο σε κουτιά, συνήθως μαζί με άλλα μωρά από αυτά που, όπως λένε οι κακές γλώσσες, τα αναγκάζουν να γεννηθούν με το ζόρι και τα μεγαλώνουν στα ανθρωποτροφεία, με σκοπό να τα πουλήσουν.

Το ζεύγος «Μπαλαρίνα» πήρε το μωρό της πολύ ακριβής φυλής στο σπίτι του. Ασχολήθηκε αρκετά τις πρώτες ημέρες μαζί του, γιατί ήθελε να έχει κάποιες εμπειρίες για να τις λέει σε όλους και κυρίως στο γείτονα. Το μωρό, όμως, για κακή του τύχη, άρχισε να μεγαλώνει. Το μέγεθός του δεν ήταν πια βολικό για να το περιορίζουν εύκολα και το κουτάβι του ζεύγους προτιμούσε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια από το να ασχολείται με το ενοχλητικό παιδί.

Το παιδί ήθελε προσοχή, βόλτες, αγάπη αλλά το ζεύγος «Μπαλαρίνα» τα βαριόταν αυτά και δεν του περίσσευε καθόλου αγάπη ούτε καν για τους εαυτούς τους. Το παιδί μεγάλωσε γρήγορα και δεν έμοιαζε πια με παιχνίδι και δεν έβγαζε πια μωρουδίστικους ήχους. Είχε γίνει ολόκληρος άνθρωπος!

Δυστυχώς, σ’ εκείνο το παράλληλο σύμπαν, τα ζώα είχαν κι αυτά εφεύρει τα λεφτά και άρα κάποια στιγμή, όπως συμβαίνει πάντα και παντού, ήρθε και η οικονομική κρίση. Το ζεύγος «Μπαλαρίνα» έπρεπε από κάπου να εξοικονομήσει χρήματα. Από πού να το κάνει; Από τις εξόδους του; Από τα καύσιμα για το πολύ ακριβό και υψηλής κατανάλωσης αυτοκίνητό τους; Από τα πολύ ακριβά ρούχα τους; Μπα… Μα, τις ανάγκες του θα έκοβαν; Πώς να το έκαναν αυτό; Σκέφθηκαν ότι θα ήταν καλύτερο να παρατήσουν τον ψωριάρη τον άνθρωπο. Κάποτε ήταν άνθρωπος φυλής, σύμβολο οικονομικής και κοινωνικής δύναμης… Όμως, είχε καταλήξει ένα παράσιτο, ένα πραγματικό βάρος για την οικογένεια.

Εξάλλου, ο πλούσιος γείτονάς τους είχε κι αυτός ξεφορτωθεί το επίσης ακριβής φυλής κατοικίδιό του, γιατί η γυναίκα του δεν το ήθελε. Είχε αλλεργία στους ανθρώπους, αλλά όποτε έβλεπε χαριτωμένα αδέσποτα μωρά έτρεχε να τα χαϊδέψει και να βγάλει selfies μαζί τους. Μάλλον, είχε αλλεργία στους μεγάλους ανθρώπους.

Έβαλαν λοιπόν τον άνθρωπο στο αυτοκίνητο και τον πήγαν στη διπλανή πόλη και τον άφησαν σ’ ένα σοκάκι. Ο άνθρωπος, όμως, ήταν άνθρωπος φυλής. Δεν ήξερε να ζει στο δρόμο, δεν είχε μάθει να τρώει αυτά που τρώνε οι αδέσποτοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ήδη σχηματίσει αγέλες και σίγουρα δεν θα τους άρεσε ένας «ξένος» ανάμεσά τους. Έτσι είναι οι νόμοι της φύσης παντού. Ο ξένος δύσκολα μπαίνει στην αγέλη.

Απροστάτευτος ο άνθρωπος, πολύ σύντομα έμπλεξε σ’ έναν ανθρωποκαυγά. Όμως, δεν ήξερε να μαλώνει. Είχε μάθει μόνο να τον χαϊδεύουν, όποτε το έκαναν αυτό. Τον χτύπησαν άσχημα και τον άφησαν μόνο του μισοπεθαμένο δίπλα σ’ ένα κάδο σκουπιδιών που, παρά την οικονομική κρίση, ήταν γεμάτος με κουτιά από κάτι μεγάλες μεγάλες τηλεοράσεις και με αποφάγια που με το ζόρι τα έλεγες αποφάγια, αφού κάθε ένα από αυτά ήταν σε μέγεθος μερίδας. Μάλλον, τα ζώα εκείνου του πλανήτη δεν νοιάζονταν για τα φτωχότερα ζώα που ίσως πεινούσαν ή για τους αδέσποτους ανθρώπους που μπορούσαν να χορτάσουν με αυτά που εκείνοι πετούσαν.

Ο άνθρωπος έμεινε μόνος του να αργοπεθαίνει και να περιμένει τα αφεντικά του να επιστρέψουν. Πόσο να περίμενε πια; Σήκωσε το βλέμμα του, κοίταξε για τελευταία φορά τριγύρω του και έκλεισε τα μάτια του για πάντα.

Αυτό συνέβη πριν. Αυτό που πρέπει να συμβαίνει τώρα είναι μέσα σου. Σου συμβαίνει τίποτα ή τζάμπα διάβασες τις παραπάνω γραμμές;

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εδώ, στον δικό μας κόσμο, ένας μεγάλος αριθμός σκυλιών ράτσας που αγοράστηκαν από ανεύθυνα άτομα ως επίδειξη πλούτου έχουν καταλήξει στο δρόμο. Δεν μπορούν να επιβιώσουν εκεί. Δεν ξέρουν να επιβιώνουν στο δρόμο. Ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων και οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούνται να προλάβουν να μαζέψουν αυτά τα ζώα πριν να είναι αργά. Μπορείτε να τα βρείτε στις ημέρες υιοθεσίας ή να τα αναζητήσετε στις αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως αυτής της «Αστικής Πανίδας» του Δήμου της Αθήνας. Αναζητήστε τα και σώστε τα!

Κείμενο: Σωτήριος Γ. Μάιπας

Το παρόν άρθρο ανήκει στην ομάδα άρθρων με γενικό τίτλο «Σ’ έναν κόσμο που όλα είναι ανάποδα»

Με αφορμή το πρόσφατο αφιέρωμά μας στην Αστική Πανίδα (πατήστε εδώ), παρακαλούμε θυμηθείτε ότι όσον αφορά την Αθήνα:

Λειτουργεί η υπηρεσία της «Αστικής Πανίδας». Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα.

Αν βρείτε ένα τραυματισμένο ζώο, καλέστε το 1595.

Αν χτυπήσετε εσείς ένα ζώο κατά λάθος, μην το εγκαταλείψετε. Καλέστε το 1595. Δεν θα σας αποδοθούν ευθύνες εάν δεν το εγκαταλείψετε.

Αν γνωρίζετε ότι κάποιοι κακομεταχειρίζονται ένα ζώο, καλέστε την αστυνομία. Η αστυνομία θα επικοινωνήσει με αρμόδιο Εισαγγελέα και μετά με την «Αστική Πανίδα».

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της «Αστικής Πανίδας», δείτε τα προς υιοθεσία ζώα που φιλοξενούνται σε ειδικό καταφύγιο εδώ, επικοινωνήστε με την υπηρεσία (210 3239201, t.astikis.panidas@athens.gr) και αν μπορείτε να υιοθετήστε κάποιο ζωάκι, κάντε το!

Υπάρχουν ζώα που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Υπάρχει ηλικιωμένο ζώο του οποίου η ιδιοκτήτρια έχει πεθάνει και εδώ και πάρα πολλούς μήνες ψάχνει για σπίτι. Κάποιος θα μπορεί να το βοηθήσει!

Εάν είστε άνεργος ή άτομο με αναπηρία και επιθυμείτε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι από το πρόγραμμα της Αστικής Πανίδας, ο Δήμος μπορεί να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας αυτή.

Τολμήστε το!  Ας γίνουν τα τηλεφωνήματα προς την Αστική Πανίδα για υιοθεσία περισσότερα από τα (δυστυχώς, συχνά) τηλεφωνήματα για τραυματισμένα αδέσποτα!

Μην αγοράσετε τον επόμενο καλύτερό σας φίλο!

Θυμηθείτε το τραυματισμένο γατάκι που διασώσαμε και αν μπορείτε, υιοθετήστε το! Πατήστε εδώ.

Continue reading

Λόγια Μουσικής: Ένα νέο βιβλίο από τη Μαργαρίτα Κεφαλάκη

Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: Τα ‘Λόγια Μουσικής’, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, είναι ένα βιβλίο με ποίηση, ένα βιβλίο με σκέψεις και στιγμές δημιουργίας, ένα βιβλίο που, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του, περιέχει λόγια, σκέψεις, ποίηση, τραγούδια, που αναζητούν...

Superfund: “Success Stories” απορρύπανσης πολύ επιβαρυμένων περιοχών

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, λειτουργεί στις ΗΠΑ ειδικό πρόγραμμα με αντικείμενο την απορρύπανση περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από περιβαλλοντικούς και επικίνδυνους για την υγεία ρύπους. Καθιερώθηκε από το Κογκρέσο μέσω της νομοθετικής πράξης CERCLA (Comprehensive Environmental Response,...

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: 10+1 facts

Συγκεντρώσαμε 10+1 facts για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία έχουν έρθει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα για τις επιπτώσεις τους στην υγεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά ήδη υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν, στερώντας τους το...