Μεταπτυχιακό στο Περιβάλλον, για πτυχιούχους πολλών ειδικοτήτων, από την Ιατρική Σχολή Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Key points: για πτυχιούχους πολλών σχολών, χαμηλά δίδακτρα, ανταποδοτικά οφέλη και υποτροφίες, τρία εξάμηνα, ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών, εμπειρία 14 χρόνων λειτουργίας

Εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών ίδρυσης των νέων ή επανίδρυσης των υφιστάμενων μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Ν. 4485/2017), η τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδος για μεγάλο μέρος των νέων (και όχι μόνο) συμπίπτει με την περίοδο της ζωής τους στην οποία καλούνται να πάρουν μία αρκετά σημαντική απόφαση: την επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.

Το onpodium.gr-The art of sharing knowledge ξεκινά από φέτος το ταξίδι του στο χώρο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Γνωρίζουμε άριστα το αντικείμενο, οι τεχνικές της διαφήμισης μας εξυπηρετούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας καθοδηγούν και δεν θα σας πούμε ποτέ κάτι που δεν ισχύει. Δεν έχουμε σκοπό να σας εντυπωσιάσουμε με δήθεν κορυφαίες επιλογές για την καριέρα σας ή να σας προσελκύσουμε με άσχετες, ως προς την εκπαίδευσή σας, πληροφορίες. Δεν έχουμε σκοπό να σας παραπλανήσουμε και ποτέ δεν θα σας προσφέρουμε οικονομικά κίνητρα για να διαβάσετε τα κείμενά μας ή για να επιλέξετε κάποιο από τα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα σας παρουσιάσουμε. Δεσμευόμαστε για πλήρως αντικειμενικά κείμενα, για το ότι θα φιλοξενούμε αποκλειστικά και μόνο απόψεις ειδικών του χώρου και του εκάστοτε γνωστικού αντικειμένου και σας δηλώνουμε ότι ειλικρινά μας ενδιαφέρει η εκπαίδευσή σας, καθώς δραστηριοποιούμαστε στον κλάδο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα σας παρουσιάσουμε είναι το ΠΜΣ «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το οποίο απευθύνεται σε φοιτητές πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων. Επανιδρύθηκε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υποδοχή των νέων φοιτητών, οι οποίοι θα είναι και οι πρώτοι που θα παρακολουθήσουν το πλήρως ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών του.

Το ΠΜΣ «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» είναι από τα πιο παλιά και αξιόπιστα ελληνικά μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς λειτουργεί από το 2004, έχοντας αποκτήσει ένα αδιαμφισβήτητο κύρος στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εντός και εκτός συνόρων. Λειτουργεί με τη σφραγίδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τα δύο προηγούμενα να έχουν κοινό έτος ίδρυσης το 1837.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΕΚΠΑ, το 2018, στη λίστα Best Global University Rankings, βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και στη 286η θέση μεταξύ των 1250 πανεπιστήμιων του κόσμου. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ιατρικές σχολές σε παγκόσμιο επίπεδο και προηγείται στα αντίστοιχα rankings του 60% των αντίστοιχων αμερικανικών ιατρικών σχολών. Επομένως, η επιλογή σας να φοιτήσετε στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εγγυάται τη σημαντική και παγκόσμια αξία του διπλώματος που θα αποκτήσετε.

Ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την Περιβαλλοντική Υγεία, το ΠΜΣ «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» άνοιξε και διατηρεί ανοιχτές τις πόρτες της Ιατρικής Σχολής για την υποδοχή φοιτητών από πλήθος διαφορετικών ειδικοτήτων (εκτός από τους επαγγελματίες υγείας), όπως φυσικούς, χημικούς, βιολόγους, διατροφολόγους, μηχανικούς, κτηνιάτρους, εκπαιδευτικούς, οικονομολόγους, δικηγόρους και κοινωνιολόγους. Μάλιστα, μόλις πριν από δύο μήνες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άνοιξε μόνιμο περιφερειακό γραφείο στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένες ανάγκες για εκπαιδευμένους επαγγελματίες εντός των συνόρων πάνω σε θέματα που αφορούν στην υγεία.

Το ΠΜΣ «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» ολοκλήρωσε με επιτυχία τις διαδικασίες επανίδρυσης του Ν. 4485/2017, πραγματοποιώντας, μάλιστα, μία ριζική ανανέωση. Τα τέσσερα εξάμηνα έγιναν τρία, το πρόγραμμα σπουδών εκσυγχρονίστηκε βάσει των σύγχρονων αναγκών της αγοράς και της έρευνας και ακολούθησε σχετική μείωση διδάκτρων (από 3200 € σε 2400 €), αυξάνοντας θεαματικά τα ανταποδοτικά οφέλη προς τους φοιτητές. Σημαντικό ανταποδοτικό όφελος αποτελεί η απόφαση της επιτροπής του ΠΜΣ να προσφέρει ετησίως 4 υποτροφίες των 1000 € / έτος σε φοιτητές με χαμηλά ατομικά εισοδήματα που δεν υπάγονται σε κάποια από τις κατηγορίες απαλλαγής από τα δίδακτρα (για να δείτε εάν δικαιούστε δωρεάν φοίτηση στα ελληνικά μεταπτυχιακά προγράμματα, διαβάστε τα αντίστοιχα εδάφια του Ν. 4485/2017,  Άρθρο 35, σελ. 21-22 του αρχείου pdf του νέου νόμου).

Το ΠΜΣ εναρμονίζεται πλήρως με τις σύγχρονες ανάγκες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς, ως κάτοχοι μεταπτυχιακού περιβάλλοντος, οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να συμμετέχουν σε σχετικές διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ΑΣΕΠ, π.χ. Προκήρυξη 3Κ/2017.

Εάν επιθυμείτε να ακολουθήσετε μεταπτυχιακές σπουδές στο περιβάλλον, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» είναι μία από τις καλύτερες και αποδοτικότερες για την καριέρα σας επιλογές, καθώς ικανοποιεί τόσο τους μελλοντικούς ερευνητές, όσο και τους μελλοντικούς διαχειριστές των δυστυχώς συχνών καταστάσεων περιβαλλοντικής κρίσης που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία.

Επιπλέον, αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τα οικονομικά ή τα νομικά του περιβάλλοντος ή ακόμα και για εκείνους που θέλουν απλά να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρουν μεταπτυχιακό πρόγραμμα για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε πρακτικά ζητήματα βελτιώνοντας, παράλληλα, σημαντικά το βιογραφικό τους.

Το ελκυστικό εύρος του γνωστικού αντικειμένου προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον σε φοιτητές κάθε ηλικίας. Σε αυτό το ΠΜΣ, οι φοιτητές εκπαιδεύονται πάνω σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την περιβαλλοντική υγεία, τις επιστήμες του περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική νομοθεσία, τη βιοοικονομία, τις ανανέωσιμες μορφές ενέργειας, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την κοινωνιολογία του περιβάλλοντος, τη διατροφή, τα καλλυντικά, τα φυτοφάρμακα, τις ουσίες που προκαλούν καρκίνο και ενδοκρινικές διαταραχές, τα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει το πρόγραμμα σπουδών του με τέτοιον τρόπο, ώστε να υποδέχεται φοιτητές από πολλές διαφορετικές ειδικότητες, χωρίς αυτοί να έχουν πρόβλημα στην ολοκλήρωση των φοιτητικών τους υποχρεώσεων. Συνοπτικά, το ΠΜΣ «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» αποτελεί ιδανική επιλογή για:

α) Εκείνους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την έρευνα στο επιστημονικό πεδίο του ΠΜΣ

β) Εκείνους που επιθυμούν να εκπαιδευτούν πάνω σε θέματα διαχείρισης της περιβαλλοντικής έκθεσης (π.χ. υπάλληλοι ή εν δυνάμει υπάλληλοι διοικητικών φορέων), καθώς θα αποκτήσουν, πέρα από το θεωρητικό υπόβαθρο (το “know-what”), την εμπειρική γνώση (το “know-how”), η οποία θα τους διδαχθεί από επαγγελματίες του χώρου.

γ) Εκείνους που επιθυμούν να εκπαιδευτούν πάνω σε ένα επίκαιρο αντικείμενο και να αποκτήσουν σημαντικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (π.χ. σύμβουλοι επιχειρήσεων), οι οποίες, λαμβάνοντας υπόψη τη κατάσταση που διαμορφώνεται (κλιματική αλλαγή, πυρκαγιές, ασφαλιστικά ζητήματα, περιβαλλοντική πολιτική), κρίνονται εξαιρετικά απαραίτητες.  

δ) Εκείνους που επιθυμούν να αποκτήσουν σημαντικές και χρήσιμες γνώσεις πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής έκθεσης (π.χ. έκθεση σε διατροφικούς κινδύνους, στα καλλυντικά) που αφορούν στην καθημερινότητά τους, αποκτώντας, παράλληλα, ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα που ενισχύει σημαντικά το βιογραφικό τους.

Το ΠΜΣ «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» επανιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2018. Για περισσότερες πληροφορίες για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του ΠΜΣ (Τηλ. 210 7462164 και email envhealth@med.uoa.gr).

Σας ενημερώνουμε ότι η επίσημη ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού προγράμματος (envhealth.med.uoa.gr) είναι υπό κατασκευή (είναι, όμως, διαθέσιμη στο κοινό από 14/8/2018) και γι’ αυτό το λόγο, παρακαλούμε να μην ενημερώνεστε από ανεπίσημες πηγές και να μην χρησιμοποιείτε email επικοινωνίας και τηλέφωνα που αναγράφονται σε άλλες σελίδες πλην της επίσημης ιστοσελίδας envhealth.med.uoa.gr, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την εξυπηρέτησή σας.

Η περίοδος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για φοίτηση στο ΠΜΣ ξεκινά από τις 20/8/2018 και ολοκληρώνεται στις 24/9/2018. Χρήσιμα links θα βρείτε στο τέλος του παρόντος άρθρου.

Παρακαλείστε θερμά, εάν ενημερωθήκατε για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα από το onpodium.gr, να το αναφέρετε στην επικοινωνία σας με το ΠΜΣ.

Θυμηθείτε! Οι σπουδές σας δεν είναι το παν. Είναι, όμως, κάτι που θα σας συντροφεύει σε όλη σας τη ζωή είτε ως μια θέση εργασίας, είτε ως ένας τρόπος σκέψης, είτε ως πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Ακούστε τον πιο αξιόπιστο σύμβουλο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης: Τον ίδιο σας τον εαυτό. Μην παρασέρνεστε από τεχνικές διαφήμισης και μάρκετινγκ που παρουσιάζουν τα πάντα ως κορυφαίες επιλογές. Δεν υπάρχει κορυφαία επιλογή. Υπάρχει κατάλληλη επιλογή και είναι διαφορετική για τον κάθε έναν από εσάς. Σας ευχόμαστε, με πλήρη ειλικρίνεια, κάθε επιτυχία στο νέο κεφάλαιο της ζωής σας.

Και επειδή τα μαθήματα αργούν ακόμα, θυμηθείτε την προσφορά μας με το δωρεάν μυθιστόρημα (Ο γιος της) μέσω της εκδοτικής υπηρεσίας του onpodium.gr. Παρακαλούμε, ενισχύστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βοηθήστε μας να φτιάξουμε ένα καλύτερο διαδίκτυο. https://onpodium.gr/publishing-o-gios-tis/

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

Μεγάλο αφιέρωμα (συνέντευξη, βίντεο, φωτογραφίες, ebook) του onpodium.gr στο Ενυδρείο Κρήτης: Πατήστε εδώ.

Αφιέρωμα στα πλανητάρια της Ελλάδας και ιστορική φωτογραφία του πρώτου στον κόσμο πλανηταρίου (Προσοχή, ο διαγωνισμός με τα δωρεάν εισιτήρια για τα πλανητάρια έχει λήξει, οπότε παρακαλείστε να μη δηλώσετε συμμετοχή. Συνδεθείτε μαζί μας, ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για τους νέους διαγωνισμούς): Πατήστε εδώ.

Δείτε μία σπάνια φωτογραφία από τα πρώτα βήματα του ελληνικού τουρισμού εδώ.

Προσεχώς στο onpodium.gr: Γνωρίστε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70 και πουλήθηκε μόνο σε Αγγλία και Σουηδία. Δεν κυκλοφόρησε στη χώρα μας.

Ευχαριστούμε θερμά για την ανάγνωση,

Σωτήριος Μάιπας, Φυσικός MSc, PhD Cd

Ιδρυτής και διαχειριστής του onpodium.gr-The art of sharing knowledge.

Ενημερωθείτε για το ΠΜΣ «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία»:

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην αίτηση υποψηφιότητας για φοίτηση στο ΠΜΣ.

Για να προβάλλετε το ΠΜΣ σας στο onpodium.gr-The art of sharing knowledge, στείλτε μας email στο pms@onpodium.gr. Η προβολή την τρέχουσα περίοδο γίνεται δωρεάν και τα posts που θα αναφέρονται στο μεταπτυχιακό σας πρόγραμμα θα είναι πάντα δωρεάν. Πλήρης λειτουργία διαφήμισης με πλήθος διαθέσιμων επιλογών από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Για την παρουσίαση του προγράμματός σας, θα χρειαστούμε πληροφορίες αντίστοιχες του παραπάνω κειμένου και όχι μόνο την προκήρυξή σας, καθώς και μία συζήτηση (από κοντά ή τηλεφωνικά ή μέσω Skype) που θα αφορά στη συλλογή των παραπάνω πληροφοριών και σε άλλα θέματα σχετικά με την προβολή του προγράμματός σας.

More on this topic

Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ